Angajaţii din sistemul sanitar sunt primii bugetari care beneficiază de majorări consistente ale salariilor chiar înainte ca Legea Salarizării Unitare să intre în vigoare. De la 1 octombrie, angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mărite cu 25%. De asemenea, funcţionarii din administraţia publică locală vor beneficia de o majorare a câştigurilor cu până la 12 %, însă acest lucru depinde de decizia autorităţilor locale.

Toate aceste majorări au adus nemulţumiri în rândul bugetarilor din învăţământ. Şi ei vor creşteri de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie 2015. Guvernul a promis că anunță, în trei săptămâni, majorările salariale din Educație. Toate aceste solicitări ar trebui să se rezolve prin noua lege de salarizare a bugetarilor care însă este blocată din cauza negocierilor.

Rezidenţii vor avea beneficii suplimentare

Totodată, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat se majorează cu 25%, de la 3.100 lei la 3.875 lei. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei.

În plus, potrivit ordonanței de urgență, medicii rezidenți vor fi incluși în categoria tinerilor specialiști din sănătate, care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL. Astfel, alături de tinerii specialiști din învățământ, și cei din sănătate, inclusiv medicii rezidenți, care au până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL, pot primi repartiții în cel mult trei ani de la implinirea acestei vârste.

Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt proprietate privată a statului. Aceste locuinţe sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București în care acestea sunt amplasate.

De asemenea, Guvernul a decis ca personalul medical din cabinetele medicale şi de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale şcolare, din centrele de asistenţă medicală comunitară şi din centrele medico-sociale publice vor primi salarii mărite cu 25%, de la 1 octombrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și