“Sambata se fac toate mancarurile in asa fel incat seara sa fie gata. Absolut toata lumea participa la Liturghie, in unele sate noaptea la 12, in altele dimineata la 5 si imediat dupa se face si sfintirea bucatelor”, spune Janeta Ciocan, etnolog in cadrul Muzeului de Etnografie si Arta Populara Baia Mare.

Tot in Sambata Mare se pomenesc mortii, in Tara Lapusului existand si obiceiul ca femeile sa duca la cimitir cel putin 100 de oua.

“Amintirea mortilor este foarte importanta nu numai in sambetele din Post. In Tara Lapusului, de exemplu, in sambata de Pasti se merge la biserica si dupa aceea la morminte, in cimitir, fiecare trece pe la mormantul celuilalt si primeste un ou, colac, stergari, chiar.

Acolo vopseste fiecare gospodina cel putin 100 de oua, ca sa poata sa dea. Este o cinstire a tuturor mortilor din familie, chiar daca ii sti, chiar daca nu”, a adaugat Janeta Ciocan.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și