“Federația SANITAS consideră că este lipsă de respect din partea autorităților centrale față de salariații din sănătate tergiversarea de mai bine de doi ani a negocierilor CCM. Amintim că Guvernul României a oferit, în luna mai 2018, garanții ferme privind finalizarea negocierilor colective cu păstrarea tuturor drepturilor anterior caștigate, într-un “termen rezonabil””, arată Federația Sanitas.

Mai mult, Consiliul Național al Federației SANITAS din România, convocat pentru data de 12 septembrie 2019, “va analiza stadiul negocierilor și va stabili programul de acțiuni sindicale în situația în care principalul obiectiv al Federației, semnarea CCM, nu a fost realizat!”.

”CCM la nivel de sector reprezintă cel mai important angajament al partenerilor sociali în vederea asigurării stabilității și păcii sociale. El conferă o platformă de drepturi și obligații ale părților ce conferă stabilitate salariaților din sistemul medico-sanitar. Actualul Contract Colectiv de muncă se negociază de la începutul mandatului doamnei ministru Sorina Pintea și sunt încă departe de a se finaliza, în ciuda angajamentului ferm asumat de premierul Dăncilă la stingerea mitingului Sanitas din mai 2018. Această atitudine de tergiversare a negocierilor denotă o lipsă de sinceritate în tratarea partenerilor sociali din partea Ministerului Sănătății”, spune liderul Sanitas Maramureș, Mircea Ciocan.

El mai precizează că acest Contract Colectiv de Muncă de sector este baza minimă de plecare în toate negocierile desfășurate la nivel de unități spitalicești.

“În absența lui negocierile se poartă în orb neexistând nici o bazăă minimă. Din această cauză se pierd multe drepturi ale angajaților, ceea ce duce la menținerea unei permanente stări de nemulțumire și conflict. Așadar, tergiversarea fără precedent de mai bine de doi ani a CCM produce bulversarea relațiilor dintre sindicate și unitățile sanitare și la privarea salariaților de o întreagă gamă de drepturi, aspect regăsit în toate spitalele din județul Maramureș câtă vreme nu au baza minimă de plecare în negocieri. Este fără precedent ca negocierile să dureze doi ani cată vreme legea prevede că ele trebuiesc finalizate în maxim 60 de zile. Această atitudine a MS nu mai poate fi tolerată. Dacă nu finalizăm și semnăm până la sfârșitul lunii acest CCM vom recurge la acțiuni sindicale la nivel național”, concluzionează liderul Sanitas Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și