Florile culese în ziua de Sânziene, după ce sunt sfințite, sunt folosite în tratarea unor boli sau pentru alungarea răului.
În noaptea de Sânziene răsare floarea albă de ferigă. Cel care o culege are noroc.
Se spune că cel care merge în noaptea de Sânziene va întâlni ielele care sunt răzbunătoare și aduc ghinion.

În Maramureș există tradiția ca să se pună la poartă flori galbene pentru fiecare membru al familiei. Dacă floarea se veștejește, persoana se va îmbolnăvi sau va muri.

Sărbătoarea Sânzienelor se mai numește și Amuțitul cucului. Cucul cântă doar trei luni pe an, până la sărbătoarea Sânzienelor.
Sărbătoarea este una solară, iar noaptea se aprind focuri. În noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu noi.

În noaptea dinainte de Sânziene, forțele benefice dar și cele ale răului se dezlănțuie. Sânzienele plutesc în aer și pot face minuni sau pot aduce necazuri.

Sânzienele sunt considerate preotese ale soarelui. Ele au și partea de umbră, sunt considerate divinități nocturne. În noaptea sărbătorii, vrăjitoarele pornesc în locuri numai de ele știute pentru a face descântece și a aduna ierburi.
Hora Sanzienelor

Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si “dau puteri” deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. In popor se crede ca in noaptea Sanzienelor zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant. Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina.

Daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, Sanzienele se supara, devenind surate bune cu inraitele Iele sau Rusalii.

Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Nici barbatii nu scapa usor. Pe cei care au jurat stramb vreodata sau au facut alt rau, ii astepta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet