Meșteri vestiți din Țara Maramureșului își vor deschide casele pentru a arăta turiștilor atelierele în care creează obiecte rare, lucrate cu migală și suflet. Muzicienii tradiționali se vor întâlni pe pajiștea festivalului. Suita "Vocile din Cimitirul Vesel" va răsuna din nou în locul care a inspirat-o, Cimitirul Vesel din Săpânța, în interpretarea a 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția și Spania. Celebrul compozitor irlandez Shaun Davey va oferi publicului, pe pajiștea festivalului o colecție de compoziții clasice în primă audiție, în interpretarea unui grup orchestral și coral coordonat de David Brophy, dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Naționale a Irlandei, Filarmonica din Dublin.

"Vin dintr-o țară care prețuiește tradițiile pierdute. Aici am găsit tradiție vie, oameni adevărați care trăiesc după un ritm străvechi, adevărate comori ce merită cunoscute și prețuite de întreaga lume, oameni care te încarcă pozitiv când îi cunoști și te forțează să îți rearanjezi scara de valori. Prin acest festival încercăm să promovăm aceste valori autentice, să atragem atenția asupra lor." — declară Peter Hurley, directorul și inițiatorul festivalului, devenit între timp cetațean de onoare al Săpânței, călător prin România și autor al cărții "Drumul crucilor".

"Am regăsit valorile Cris-Tim în demersul lui Peter Hurley de a oferi publicului nu numai tradiție autentică maramureșeană, dar și tot ce e mai bun în oameni, începând cu el. Considerăm festivalul unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a satului românesc în adevărata sa splendoare și ne bucurăm să îl susținem." — declară Radu Timiș, președintele Cris-Tim.

Festivalul Intercultural de Tradiție Maramureșeană "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" are ca scop creșterea turismului staționar în zonă, conservarea tradițiilor și a meșteșugurilor tradiționale și expunerea culturii tradiționale în context european. După debutul din 2010, finanțat exclusiv cu fondurile proprii ale lui Peter Hurley, în 2014 festivalul se bucură de finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2007-2013. În plus, anul acesta, se adaugă și sprijinul Cris-Tim, companie care la rândul său susține și promovează valorile tradiționale românești, dând dovadă și în acest context de responsabilitate socială.

Săpânța este probabil cel mai faimos sat din România, dar devine cu acestă ocazie un simbol pentru cele 12.000 de sate românești, fiecare dintre ele având specificul lui, personalitate proprie, trecut și viitor.

Programul festivalului este următorul:

12 — 14 august — Harta comorilor vii — turiștii sunt invitați să viziteze meșterii vestiți ai Țării Maramureșului;

14 august, Cimitirul Vesel — suita simfonică "Vocile din Cimitirul Vesel" de Shaun Davey, interpretată de un grup de 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția, Spania;

15 august, pajiștea festivalului — întâlnirea meșterilor; muzicieni tradiționali din Maramureș susțin recitaluri acustice; concert simfonic în premieră absolută, creații de Shaun Davey, în interpretarea unor grupuri corale și orchestrale de 120 de muzicieni;

16 august — Seminar despre abordări inovatoare de promovare a turismului.

Cu o istorie de peste 20 de ani, Cris-Tim este liderul pieței românești de mezeluri, oferind întotdeauna consumatorilor săi produse sigure, proaspete și savuroase, realizate cu ajutorul celor mai moderne tehnologii de procesare și prin sistemele de management al siguranței alimentului (ISO 22000:2005), al calității produselor (ISO 9001:2008) și al protecției mediului (ISO 14001: 2004).

Pentru al șaselea an consecutiv, în 2013, Cris-Tim a primit titlul de Trusted Brand la categoria produse din carne, în urma celui mai important studiu de piață asupra consumatorului în Europa, realizat de revista Reader`s Digest în 15 țări, printre care și România.

De asemenea, Cris-Tim a ocupat locul 8 în "Top 50 cele mai puternice branduri românești în 2013", clasament ce are la bază studiul realizat de compania de cercetare Unlock Market Research pentru revista Biz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!