Pentru britanicii care trăiesc în Regatul Unit, efectul imediat și cel mai vizibil al unui Brexit va fi resimțit asupra libertății de circulație a cetățenilor britanici în celelalte țări ale Uniunii Europene. Dacă un singur document de identitate era suficient până în prezent pentru a se deplasa în spațiul Schengen, cu toate că Regatul Unit nu este membru al acestuia, ieșirea țării din blocul comunitar ar trebui să fie de acum însoțită de necesitatea ca cetățenii britanici să solicite o viză atunci când călătoresc în Europa continentală. În prezent, doar 44 țări din 219 impun vize cetățenilor britanici.

Familiile britanice ar trebui să se pregătească de asemenea să plătească mai mult decât înainte pentru a-și petrece vacanțele pe Bătrânul Continent. Nu numai pentru că prăbușirea lirei în fața euro va reduce în mod inevitabil puterea lor de cumpărare, ci de asemenea în virtutea acordurilor comunitare care permit oricărei companii aeriene europene să opereze fără limită de frecvență, capacitate sau preț în spațiul aerian european.

"Piața unică a permis Ryanair să promoveze revoluția călătoriilor ieftine în Europa", a reamintit la mijlocul lunii mai, Michael O`Leary, directorul general al companiei aeriene low-cost.

Piața locurilor de muncă: Chiar dacă susținătorii Brexitului au făcut din păstrarea locurilor de muncă pentru britanici unul dintre vârfurile de lance ale campaniei lor, este totuși probabil ca ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană să fie însoțită de relocarea a numeroase posturi, în special în cadrul marilor bănci din City of London.

Un eventual Brexit se anunță și mai "primejdios" pentru cei 1,3 milioane de britanici care trăiesc în alte țări europene, în special în Spania (319.000), în Irlanda (249.000) , în Franța (171.000) și în Germania (100.000).

Aceștia ar putea vedea cum veniturile lor din pensii se reduc vertigions din cauza deprecierii puternice a lirei, ceea ce ar putea pune în pericol în special investițiile lor imobiliare în țara în care trăiesc.

O altă problemă apare în ceea ce privește asigurarea de sănătate a britanicilor care trăiesc în afara țării, de exemplu în Franța, unde aceștia beneficiază de sistemul medical național, însă plătit de sistemul de sănătate public din Regatul Unit în baza unui acord bilateral.

Soarta profesională a mii de funcționari publici britanici care lucrează pentru instituțiile europene, în special la Bruxelles, pare de asemenea mai incertă ca niciodată. Unii dintre ei s-au gândit deja să obțină o a doua cetățenie europeană, în special belgiană.

În cele din urmă, cea mai neașteptată consecință, ieșirea Regatului Unit din UE ar putea face relațiile cu unii dintre vecinii săi problematice. În special, Spania ar putea fi tentată să închidă granița cu Gibraltarul, unde trăiesc 33.000 de britanici.

În nordul Europei, Brexitul ar putea crea, de asemenea, o graniță între Irlanda și Irlanda de Nord, încetinind circulația a mii de persoane în fiecare zi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și