Livia Sima, președintele Asociației de Dezvoltare și de Promovare a Turismului din Maramureș, a declarat, pentru „Axanews.ro”, că sunt mulți cei care și-au anulat rezervările făcute pentru Sărbătorile de Paște și este și normal acest lucru, dată fiind situația de urgență decretată pe teritoriul țării.

„O să fie probleme pentru operatorii din turism, fără doar și poate. De Paște or fi caîiva oameni dar, per total, nu arată deloc bine situația. Va fi un impact negativ. Solicitările se retrag și nu se mai fac rezervări, iar cel care are turismul ca venit principal va fi cel mai afectat, va fi zdruncinat serios. Celor care au turismul ca parte secundară, o să le fie mai ușor să treacă peste această furtună. Anul este compromis turistic, asta este clar. Trebuia să avem acum, de BunaVestire, un festival de pricesne la Rohia, l-am anulat, era totul pregătit, dar nu avem ce face. Gradul de ocupare al unităților de cazare turistică din județ nu va fi zero, vor fi cațiva oameni. Concediile, Sărbătorile Pascale sunt compromise”, a explicat Livia Sima.

Președintele Asociației de Dezvoltare și de Promovare a Turismului din Maramureș a subliniat faptul că statul trebuie să intervină cu măsuri ferme pentru acest sector, care să mai atenueze din pierderile suferite de agenții economici.

„Statul are obligația de a interveni. Să nu mai plătească la stat utilități, spre exemplu, la cei cu rate, să se amane plățile cu trei luni, nu cu o lună, scutiri de impozit ș.a.m.d. Maramureșul își va reveni, că noi avem o ofertă de nerefuzat. Nu într-o lună sau două, dar ne vom reveni. Vom merge iar la targuri de turism, vom face promovare… Mai grav va fi pentru cei cu pensiuni noi, care așteptau să își recupereze o parte din investiție, dar să sperăm că va fi bine. Important este să nu avem Sărbătorile de Iarnă 2021 compromise”, a concluzionat Livia Sima. La Borșa, spre exemplu, primarul Ion Sorin Timiș spune că în ultimele șapte zile au fost 0 turiști în oraș. Pierderile sunt mari în momentul de față pentru agenții economici din zonă, care speră, după cum spune edilul, să treacă repede toată această poveste cu Covid-19.

Oficialii de la București recunosc că au fost analizate soluții de tipul scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru șase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidența veniturilor salariale a mesei și a cazării pentru angajați sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanță deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanță în următoarele 10 zile pentru susținerea turismului intern, cât și posibilitatea emiterii voucherelor de vacanță în extrasezon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și