Liviu Pop, 30 de ani. Soţ şi tatăl a trei copii. Un tânăr pădurar care a apărat pădurea cu preţul vieţii sale. A murit încercând să oprească mai mulţi hoţi de lemne.

Mihai Timbuş, prietenul lui Liviu Pop: A avut informaţii că anumite persoane se duc să sustragă material lemnos. Erau trei sau patru indivizi, dintre care doi ar fi fost mai recalcitranţi

Înainte să meargă spre suspecţi, şi-a sunat şeful de district. Alarma s-a dat şi la Poliţie. În timp ce autorităţile erau pe drum, Liviu Pop ar fi urmărit hoţii din umbră.

Mihai Timbuş, prietenul lui Liviu Pop: El le spunea, uite, sunt în faţa mea cu căruţa, transportă lemnul spre voi, urmează să ajungă. Erau undeva la un kilometru

Au fost ultimele cuvinte pe care le-au auzit colegii lui.

Urmau să se întâlească cu toţii aici, dar pădurarul nu a mai apărut. A fost găsit la câteva sute de metri distanţă, căzut pe marginea acestui drum forestier.

Mihai Leşan, Direcţia Silvică Maramureş: L-au găsit, din păcate, într-un pârâu cu o plagă împuşcată în piept şi cu un picior rupt

Hoţii l-ar fi executat cu propria lui armă, puşcă de vânătoare cu ţeavă lungă.

Mihai Leşan, Direcţia Silvică Maramureş: Conform legii, nu au voie să uzeze de arma de vânătoare

Şase oameni au fost duşi la audieri. Niciunul nu a fost încă reţinut.

Liviu Pop este al doilea pădurar ucis la datorie, în mai puţin de o lună. Un alt bărbat, din Iaşi, a fost găsit mort la marginea pădurii, în septembrie.

Doi adolescenţi şi un adult sunt cercetaţi acum pentru omor. Alţi 170 de pădurari au fost atacaţi, bruscaţi sau bătuţi crunt în ultimii cinci ani, în pădurile din România - tot mai mici în urma defrişărilor ilegale.

Iar oamenii spun că "se fură mereu, mereu, mereu. Nu numai de aici. Sunt rase pădurile de pe vale, de unde suntem noi, de acolo. E periculos pentru pădurari cumva. Periculos că dai de oameni din ăştia fără judecată".

Mihai Timbuş, prietenul lui Liviu Pop: Hoţului când îi spui să nu fure el se supără şi reacţionează. De multe ori ripostează. Cu cât nivelul lui de pregătire este mai jos, libertatea lui este mai ieftină şi cu atât este mai recalcitrant şi rişti mai mult

Zona unde Liviu Pop a fost doborât de hoţi se află între două localităţi din Maramureş, Rogoz şi Lăpuş. Pădurea pe care o păzea era privată, dar sub contract cu Ocolul Silvic.

În urmă cu o lună, mai mulţi pădurari au protestat în faţa Palatului Parlamentului, unde au adus cruci şi sicrie. Silvicultorii au cerut atunci dreptul la armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, în faţa hoţilor de lemne. Apelul lor a rămas fără răspuns.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și