Poliţiştii români, ajutaţi de colegii lor din Spania, Franţa şi Ungaria, sunt pe urmele unei rețele care pescuia în lacuri şi râuri poluate şi vindea peștele în restaurantele şi pieţele din ţara noastră. În ultimii doi ani peste 30 de tone de pește contaminat au fost confiscate.

Acţiunea a început după ce autorităţile din ţările vecine au avertizat că la noi în ţară ajung tone de pește care nu e bun de mâncat, pentru că era pescuit din zone interzise, contaminate cu metale grele.

Poliţiştii Italieni şi spanioli au identificat adevărate reţele transfrontaliere în care sunt implicaţi sute de cetăţeni români şi străini şi care câştigau mii de euro săptămânal din această afacere necurată.

Analizele de laborator făcute de autorităţile străine arătau că peştele conţinea metale grele precum plumb, cadmiu sau mercur în unele exemplare cantitatea admisă consumului uman era depăşită de 500 de ori.

Pentru că vorbim de o reţea care acţiona pe teritoriul mai multor ţări anchetele sunt coordonate direct de Eurojust şi Europol. Reţeaua spun anchetatorii funcţiona pe mai multe paliere sau grupuri.

Cum funcționa rețeau care aducea în România pește contaminat

Unii braconau peştele contaminat, alţii îl transportau cu acte falsificate la noi în ţară, iar apoi ultimul palier îl valorifica. La percheziţiile desfăşurate marți în 14 judeţe din ţară poliţiştii şi reprezentanţii ANSVSA au descoperit şi că în unele cazuri peştele era depozitat şi ambalat în condiţii improprii.

Concomitent poliţiştii români şi străini au descins marți la sute de adrese. Au ridicat mai mulţi suspecţi şi cantităţi uriaşe de pește despre care au informaţii că e impropriu consumului.

În Brașov anchetatorii au verificat un depozit unde peştele era ținut în lăzi așezate pe jos, pe podeaua murdară, dar și două piețe din oraș și locuinţa unui suspect.

Echipajele au descins şi la o fabrică din Ploieşti, care procesează şi vinde pește. Anchetatorii încearcă să afle dacă angajaţii au vândut peste contaminat cu metale grele. Societatea deţine o linie de procesare şi spaţii de vânzare, dar trimite pește marinat şi afumat şi la export.

Sunt verificate documentele de provenienţă, iar medicii de la DSV vor lua probe.

26 de percheziţii au avut loc şi în judeţul Constanța, cele mai multe în localitatea Hârşova aflată pe malul Dunării.

Poliţiştii români şi spanioli au intrat în mai multe case aparţinând unor persoane bănuite că fac parte din reţeaua care aducea pește ilegal în România. Trupele speciale au oprit şi mai multe autoturisme suspectate că transportau pește spre diferite zone ale ţării.

În Brăila au fost verificare 11 depozite, 8 situate în oraş. Anchetatorii au descoperit pe lângă pește şi sume impresionante de bani.

Într-un alt depozit din Buzău, inspectorii şi poliţiştii au găsit lăzi cu peste tranşat lăsat în lăzi cu apă murdară, lângă pereţi plini de rugină.

Deocamdată procurorii care coordonează ancheta au început urmărirea penală în rem pentru infracţiuni de constituire grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, şi deţinere, transport şi comercializare fără documente legale a peştelui.

Ştiaţi că aproape 90% din peştele de apă dulce de pe piaţa românească provine din import? Sau mai ştiaţi că uriaşe cantităţi din acest peşte de import provine dintr-un pescuit ilegal, în zone interzise acestei activităţi?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet