„Acum, rolul tuturor membrilor responsabili ai comunității internaționale crește, în special al celor care au o influență reală asupra conducerii ucrainene”, a spus Putin după o întrevedere cu premierul italian Matteo Renzi la Moscova.

El a adăugat că conflictul poate fi soluționat numai după ce toate părțile aplică acordurile de pace de la Minsk de luna trecută. De asemenea, el a reiterat solicitarea Rusiei ca Ucraina să înceapă un dialog direct cu separatiștii în estul țării.

Vladimir Putin a spus că întrevederea cu Matteo Renzi a fost „prietenoasă și constructivă”, informează Agerpres.

Renzi, care a avut miercuri și convorbiri cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, a declarat că e gata să facă tot posibilul pentru a facilita o pace durabilă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Putin se simte ameninţat: NATO foloseşte ca pretext Ucraina pentru a se apropia de graniţele noastre

El a adăugat că Italia ar putea oferi Ucrainei consiliere privind descentralizarea, vorbind despre autonomia din regiunea vorbitoare de germană Tirolul de Sud în contextul solicitărilor separatiștilor privind creșterea autonomiei. „Avem expertiză”, a spus el.

Fără Rusia este mai complicat de găsit echilibrul în crizele internaţionale

Premierul italian a spus că discuțiile au avut loc „pe un fond dificil legat de sancțiunile europene și de contra-sancțiunile ruse, care sunt în mod evident o problemă pentru ambele părți”.

Premierul italian nu a făcut nicio mențiune directă privind o posibilă relaxare a regimului sancțiunilor în schimbul amplificării cooperării cu Ucraina, dar a sugerat cooptarea Kremlinului în combaterea grupării Statul Islamic în Libia, Siria și Irak, punând capăt practic izolării diplomatice a lui Putin de către Occident, notează DPA. „Istoria a arătat că fără Rusia este mult mai complicat de găsit un echilibru” în crizele internaționale, a spus Renzi, informează Agerpres.

Citeşte şi Merkel avertizează: Orice ÎNCĂLCARE GRAVĂ a încetării focului va duce la noi SANCŢIUNI

Pe de altă parte, UE a anunțat joi că extinde înghețarea bunurilor impusă anul trecut în cazul fostului președintelui ucrainean Viktor Ianukovici și asupra altor 17 indivizi suspectați de deturnare de fonduri.

Blocul comunitar a scos patru persoane de pe lista inițială de 22 de persoane vizate de sancțiuni, întrucât dovezile indică faptul că acestea se fac vinovate de alte infracțiuni decât deturnarea de fonduri, a spus o sursă UE sub protecția anonimatului.

Alte patru persoane se vor afla sub incidența acestor măsuri pentru încă trei luni, în timp ce în trei cazuri continuă investigațiile. Prelungirea sancțiunilor este valabilă de vineri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și