Schita dateaza din 1937, anul in care marele artist i-a trimis-o inginerului care a coordonat lucrarile. Fotografia a fost pastrata si expusa acum pentru prima data. Alaturi de Coloana Infinitului, pe ea, Brancusi a desenat, cu un stilou si cativa plopi, ronduri de flori si doua alei.

Schita Coloanei Infinitului a fost realizata in 1937, cu un an inainte de inaugurarea celebrei sculpturi care intregeste ansamblul monumental din care mai fac parte Poarta Sarutului si Masa Tacerii.

Desenul este facut in cerneala pe o fotografie realizata de inginerul Stefan Georgescu-Gorjan, cel care a colaborat cu Brancusi la ridicarea sculpturii si a coordonat lucrarile. Schita a fost donata de Brancusi in perioada in care artistul a stat in casa din Petrosani a inginerului.
Apoi a fost pastrata in familia acestuia si face acum parte din arhiva fiicei inginerului, Sorana Georgescu-Gorjan, care acceptat sa o imprumute, in premiera, Muzeului de Arta din Timisoara, in cadrul unei expozitii.

Desenul are pe fundal viitorul amplasament din Targu Jiu insa, in schita respectiva, Coloana Infinitului are cu trei elemente mai putin decat in realitate. Expusa acum pentru prima publicului ea este o particica din nasterii unei comori iar vizitatorii o pot admira pana sambata.

Imaginea fotografiei, marita, a fost reprodusa de nenumarate ori, dar originalul nu a fost niciodata expus in public, desi a mai fost solicitat la expozitii in tara sau strainatate, spun organizatorii expozitiei Muzeului de Arta din Timisoara. Inainte de 1989 autoritatile comuniste nu au fost de acord ca fotografia sa paraseasca teritoriul Romaniei. Evenimentul din aceste zile a fost comentat si de presa straina: Daily Mail, New York Times sau Washington Post.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și