Este o fotografie “document”…Să facem câteva precizări: fotografia este de la sărbătoarea Radioului Teritorial din Cluj Napoca; data 15 martie 2009; la Cluj Napoca era mare scandal în fotbal legat de „valiza lui Becali”; cu ani în urmă, înainte de a merge în armată Ducu Bertzi câștigase locul I la Festivalul de poezie și muzică folk de la Sighetu Marmației primind ca premiu... o valiză!

Demersurile mele de a organiza un festival al soliștilor de muzică populară eșuase lamentabil. Mai rămăsese proiectul cu un festival de muzică folk pentru că la Sighetu Marmației fusese o perioadă când acest gen de muzică a cunoscut un succes remarcabil, a dat folkiști de valoare: Șefan Hrușcă, Ducu Bertzi, Nicolae Doboș, Gheorghe Ștețca și alții care s-au pierdut... pe drum.

Am discutat o seară întreagă cu Ducu Bertzi posibilitatea organizării unui festival la Sighetu Marmației. Aproape de miezul nopții Ducu a rostit următoarea frază: „în orașul cu valiza (valiza lui Becali), eu care am câștigat ca premiu o valiză, voi face un festival la Sighet și voi da ca premiu pentru cel mai tânăr-talentat folkist o valiză”!

Zis și… încă nu făcut în anul respectiv! După alegerea ca primar a d-lui Ovidiu Nemeș s-a acceptat organizarea Galei folk ”Floare de colț”. Și iată-ne la ediția a VIII-a!

Gala folk „Floare de colț” reprezintă unul din cele mai importante evenimente de acest tip din țară și a reunit cunoscute nume ale muzicii folk din România. Evenimentul a devenit un reper național privind muzica folk prin artiștii care s-au născut sau care s-au format în Sighetu Marmației.

Anul acesta Ducu Bertzi (cetățean de onoare al Sighetului) împlinește o vârstă rotundă, a deplinei maturități. Are o carieră artistică de succes, atât pe plan național cât și internațional. Gala folk „Floare de colț” reprezintă o realizare pe care nu mulți artiști au reușit să o inițieze și să-i asigure continuitate!

Mulțumim Ducu Bertzi! Sănătate și success!

Semnează,
prof. dr. Ioan Dorel Todea

Scurt istoric al festivalului de muzică folk „Floare de colț”

Scurt istoric al festivalului de muzică folk „Floare de colț”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și