Se consideră că obiectivul principal al scutului este protecția împotriva rachetelor iraniene balistice care în prezent au o rază de acțiune de 2.000-2.200 kilometri, dar care, după 2014, vor putea atinge orice țintă în Europa, iar, după 2020, și din SUA. Baza de la Deveselu va începe să funcționeze în 2015 când acolo vor fi amplasate rachete antibalistice SM-3 Block IA/B cu raza de acțiune de 700 kilometri, scrie ziarul bulgar.

"Este interesantă întrebarea de ce a fost aleasă România și nu, de exemplu, Bulgaria. Cel mai probabil această decizie se bazează pe o combinație de factori tehnici, geografici și politici", comentează Vasilev.

Factorul tehnic este legat de posibilitatea sistemului de a intercepta rachetele balistice cât mai repede posibil după lansarea lor. Factorul geografic se referă la obiectivul ca sistemul să protejeze Europa de rachete lansate dintr-o regiune amplă, precum este Orientul Mijlociu. Factorul politic este legat de opoziția Rusiei față de extinderea scutului antirachetă în apropiere de granițele ei. Rusia consideră scutul drept o amenințare la arsenalul ei nuclear, respectiv la securitatea națională a țării. O altă amenințare serioasă din punctul de vedere al Moscovei este posibilitatea ca rachetele SM-3 să atingă sateliții spațiali rusești. În acest moment, Rusia, acceptă, deși cu rezerve, amplasarea elementelor din scutul antirachetă în România. Cel mai probabil, România a fost aleasă din cauza politicii inadecvate din ultimii ani a Bulgariei în domeniul apărării, afirmă expertul bulgar.

"Este logic să ne întrebăm care sunt eventualele avantaje și amenințări pentru Bulgaria în urma amplasării scutului antirachetă în România. Avantajul este că scutul antirachetă protejează și Bulgaria. Riscul este că, dacă o rachetă balistică nu va fi distrusă în prima fază a zborului ei, acest lucru s-ar putea să se întâmple în spațiul aerian al Bulgariei. Totuși, chiar dacă s-ar impune distrugerea unei rachete cu focos nuclear, este puțin probabil ca aceasta să ducă la o explozie nucleară. În plus, în prezent, Iranul nu deține rachete cu focoase nucleare", se mai afirmă în editorialul publicat de 24 Ceasa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet