El a precizat că încă nu sunt izolate primele tulpini de virus gripal.

"E vorba despre circulația virusurilor. Nu avem încă izolate primele tulpini de virus gripal, însă, totdeauna atunci când se intensifică circulația virusurilor care produc infecții respiratorii, de multe ori putem să anticipăm și un sezon gripal mai precoce", a explicat Rafila, la dezbaterea "Vaccinarea — prioritate de sănătate publică și posibilă temă de siguranță națională", organizată la Palatul Parlamentului.

În opinia sa, este benefică începerea mai devreme a campaniei de vaccinare antigripală, aceasta fiind și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.

"Este și recomandarea OMS. Dacă începem mai devreme, atunci avem și șansa unei acoperiri vaccinale mai bune, pentru că oamenii, cu siguranță, vor apela la acest vaccin până la sfârșitul anului sau chiar și în prima lună a anului viitor, în funcție și de contextul epidemiologic", a adăugat Rafila.

Potrivit site-ului INSP, în săptămâna 3 — 9 octombrie numărul total de cazuri înregistrate la nivel național de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS și pneumonii) a fost de 71.812, cu 37,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, când s-au înregistrat 52.258 de cazuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet