„Pentru mine simularea este utilă pentru că aş afla la ce nivel sunt şi m-aş gândi în două-trei luni cât de mult trebuie să îmi dau silinţa ca să iau o notă mare”, spune Camelia, elevă.

O altă elevă, Ana, este de părere că simularea este primul pas către intrarea la un liceu bun. „Atunci vezi cam pe unde te situezi şi dacă nu se obţine o notă decentă, sunt puţine şanse să acumulezi atâtea informaţii într-un timp atât de scurt”, arată Ana.

Din 13 martie, timp de patru zile, elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea la Evaluarea Naţională şi Bacaluareat. Rezultatele urmează să fie afişate în data de 31 martie. Ca şi în anii trecuţi, notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi analizate de profesori.

„Se pot alcătui programe suplimentare de pregătire, de remediere a situaţiei la învăţătură. Şcoala poate să apeleze chiar la ONG-uri care au voluntari şi care se pot ocupa de anumiţi copii care au riscul acesta al abandonului şcolar”, arată Corina Băciuci, profesoară de matematică la Școala nr. 24 din București.

Profesorii susţin că Simularea Naţională are şi alte avantaje, pe lângă testarea nivelului de cunoştinţe.

„Se obişnuiesc cu emoţiile pentru că este cel mai important examen din viaţa lor”, spune Ionela Vintilă, profesoară de limba română la Școala nr. 24 București.

„Această simulare este întotdeauna mai grea decât examenul”, consideră Elena, elevă. O realitate confirmată parțial de profesorul Ioana Vintilă.

„Uneori la simulare subiectele au fost mai dificile decât la examen, în alţi ani a fost exact invers, iar rezultatele, aşa cum am constatat eu, au fost mult mai mari la examen ca la simulare”, arată Ioana Vintilă.

„Se mai dau şi în a II-a, a IV-a şi a VI-a... Asta e greu! Şi trebuie să îţi dai silinţa foarte mult. Dacă nu reuşeşti să înveţi pe parcursul anului, ţi-e greu să înveţi în două luni materia, pentru că e destul de mare şi facem chestiile astea din clasa a V-a”, precizează Camelia, elevă.

În prezent, Simularea Naţională nu este un examen obligatoriu. De aceea, nu toţi elevii îi acordă o foarte mare atenţie.

„Elevii nu realizează cât de importantă este simularea pentru pregătirea lor, pentru examenul din vară”, este explicația Corinei Băciuci, profesoară de matematică la Școala nr. 24 București.

„Deoarece nu se trece în catalog, deoarece ştiu că nu este chiar aşa importantă pentru ei”, aduce alte argumente Daniel, elev.

Rezultatele obţinute de elevi la Simularea Naţională vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei sau şedinţe cu părinţii.

CALENDAR

Simulare Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a

13 martie: Limba şi literatura română
14 martie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
16 martie: Matematică
31 martie: afişarea rezultatelor
Simulare examen național de Bacalaureat

I. Clasa a XI-a

13 martie: Limba şi literatura română - proba E) a)
14 martie: Limba şi literatura maternă - proba E) b)
16 martie: proba obligatorie a profilului - proba E) c)
31 martie: afişarea rezultatelor
II. Clasa a XII-a

13 martie: Limba şi literatura română - proba E) a)
14 martie: Limba şi literatura maternă - proba E) b)
16 martie: proba obligatorie a profilului - proba E) c)
17 martie: proba la alegere a profilului şi specializării - proba E) d)
31 martie: afişarea rezultatelor

Ministerul Educației precizează că eventuale informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 021/315.50.99 (L-J: 8:30 - 16:30, V: 8:30 - 14:00).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și