„Din 14 ianuarie 2014 este pe foaie de boală, are cancer. A lucrat şi, de la întreprindere, ne-o dat banii, dar Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu a virat banii decât până în iunie. Acum am fost cu foaie de boală şi ne-au spus frumos că nu ne mai dau alţi bani până nu virează CAS-ul banii. Am fost la CAS şi au spus că vor încerca să vireze banii pe 2014, dar numai în martie. Soţul meu este bolnav, eu nu lucrez şi când mergi la medic trebuie să le dai bani. Nu avem bani cu ce trăi, ce să facem? Să ne punem aţa în gât? Am primit bani până în decembrie, de la firmă. Au spus că după ce primesc banii de la CAS ne cheamă şi ne dă banii”, a declarat Maria Lăuran, din Hideaga.

Angajatorii sunt obligaţi să plătească concediile medicale

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş au precizat că angajatorul este obligat să plătească concediul medical angajatului care s-a îmbolnăvit. Condiţionarea plăţii concediului medical de faptul că CAS Maramureş nu a decontat încă firmei banii este un abuz.

„În cazul de faţă, este vorba de un angajat care a beneficiat de indemnizaţii medicale tot anul 2014 şi acum, în 2015, este tot pe foaie de boală. CAS Maramureş a plătit până în iunie 2014, iar acum este în plată trimestrul al treilea din 2014. Acest lucru nu trebuie să afecteze beneficiarul concediului medical deoarece legiuitorul, tocmai pentru a proteja aceste categorii de persoane, a prevăzut în mod expres că angajatorul, cel mai târziu, odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, trebuie să plătească aceste concedii medicale. Că ulterior le recuperează de la CAS este cu totul altceva. A condiţiona plata concediilor de plata indemnizaţiilor de la CAS Maramureş este un abuz din partea angajatorului. În astfel de situaţii le recomandăm maramureşenilor să facă o sesizare în scris la CAS Maramureş, iar corpul de control se va deplasa la angajator. Angajatorul riscă o sancţiune între 2.500 şi 5.000 lei”, a declarat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și