La întâlnirea din zona Tepliţa, de pe malul drept al Tisei, au participat, alături de prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian, reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din România, doamna dr. ing. Mărioara Capră – directorul Direcţiei Tehnice a Companiei, ing. Remus Mocanu – sef Serviciu in cadrul CNADNR, Teodor Gorcea – director adjunct a Direcţiei de Investiţii din cadrul D.R.D.P. Cluj, Dan Cocosila – consilier in cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, reprezentanţi ai firmei de proiectare şi Sorin Vlaşin – consilierul municipal, Sighetu Marmaţiei.

Din delegaţia ucraineană au făcut parte: Vasil PRIGARA – directorul Departamentului Transport si Infrastructura din cadrul Administraţiei Regionale Transcarpatia, doamna Hanna GLUKHOVA – vicepreşedinte al Consiliului Regional din Transcarpatia, domnul Gheorghe Berinde – primar în localitatea Biserica Albă (Ucraina), membri ai Departamentelor Tehnic şi de Amenajare a Teritoriului din regiunea Transcarpatia.

Principalul punct de discuţie a fost demararea operaţiunilor de actualizare a studiului de fezabilitate pentru construcţia podului peste râul Tisa.
„Aş vrea in primul rând să vă mulţumesc pentru mobilizare. Vreau apoi să punctez faptul că suntem aici pentru că Guvernul României nu a renunţat la acest proiect extrem de important pentru aceasta zonă a ţării noastre. In aceasta perioadă au avut loc întâlniri intre miniştrii de externe ai tarilor noastre, a fost o întâlnire intre premierul României, Victor Ponta si cel al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. Deci, după cum vedeţi, diligenţele intre guverne se fac. Toţi avem probleme in judeţele si in regiunile noastre insa cred ca trebuie sa ne acordăm atenţie si acestui proiect. Doamna director din cadrul CNADNR va explica exact care sunt punctele in care e nevoie de sprijinul părţii ucrainene si vă va aduce la zi cu stadiul proiectului” a declarat prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian.

„În România,la Bucureşti, s-au făcut toate demersurile necesare ca să demarăm prima etapă a realizării acestui proiect, care este si cea mai importantă: proiectarea. Au fost urmate toate procedurile de licitaţie a lucrărilor de proiectare si in acest moment avem un proiectant la faza de studiu de fezabilitate a proiectului. Apoi, acest studiu de fezabilitate se finalizează cu o hotărâre de guvern prin care se aprobă principalii indicatori tehnico-economici (valoare, lungime, etc.). Apoi va trebui să avem aprobările necesare pentru noul punct vamal. Întâlnirea de azi a avut ca scop vizita in teren precum şi rugămintea noastră de a ne ajuta ca reprezentantii firmei de proiectare să poate veni aici in Ucraina sa facă sondările si forajele, ridicarea topo şi toate celelalte studii necesare SF-ului” a precizat doamna dr. ing. Mărioara Capră – directorul Direcţiei Tehnice a CNADNR.

„Am fost azi, alături de domnul prefect, pe locul unde vom construi podul peste Tisa. Suntem aici intr-o echipă extinsă, cu specialiştii in proiectare şi amenajarea teritoriului din Administraţia Regională a Transcarpatiei, pentru a vă sta la dispoziţie si pentru a vă ajuta cu orice aveţi nevoie in realizarea acestui proiect important pentru ambele regiuni, pentru ambele state. Am primit si am studiat nota Ministerului de Externe al României, unde se vorbeşte despre construcţia podului peste Tisa si despre deschiderea unui punct de frontieră acolo. Am vorbit la telefon, chiar înainte de a ajunge aicila BisericaAlbă, cu un reprezentant al Ministerului Infrastructurii din Ucraina şi mi-a confirmat că ei, acolo, la cabinetul de miniştri, au primit o notă prin care li se cere să aprobe solicitările şi demersurile Administraţiei Regionale Transcarpatia pentru acest proiect” a punctat Vasil PRIGARA – directorul Departamentului Transport si Infrastructura din cadrul Administraţiei Regionale Transcarpatia.

Noul pod peste râul Tisa este gândit ca un proiect menit să revitalizeze viata economică a Maramureşului Voievodal. Va avea patru benzi (cate două pe fiecare sens) şi va destinat atât traficului uşor cât si celui greu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și