„Decizia în sine poate fi considerată normală, câtă vreme adresele clasice s-au epuizat și ar exista cerere pentru mai multe domenii web. În orice situație, domeniile cu diacritice, în cazul cărora nu este schimbat sensul cuvintelor, ar trebui să fie rezervate celor care au inregistrate domenii mai vechi. Aș adăuga însă că o astfel de protecție ar trebui să se aplice doar celor care și-au folosit domeniile, în mod efectiv, pentru site-uri pe deplin funcționale. În caz contrar, ar fi vorba de o ”tezaurizare” a unor domenii web, greu de protejat, având în vedere resursele până la urmă limitate de domenii web”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Valentin Mircea, partner senior la Casa de Avocatură Mircea și Asociații și fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

Cei de la ROTLD au postat pe site următorul anunț:
„Marți, 2 iunie 2015, ora 23, se va instala o nouă versiune software pentru sistemul de înregistrare nume de domenii, care va permite folosirea caracterelor diacritice ă â î ș ț. Durata estimată: 2 ore. În acest interval de timp nu se vor putea înregistra noi nume de domenii. Unele servicii oferite de ROTLD vor fi afectate temporar: pagina WEB a ROTLD, serviciile whois, DAS, serviciul de administrare online a domeniilor.Accesul la serverele DNS autoritare pentru domeniul ”.ro” nu va fi afectat. Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat”.

Potrivit lui Valentin Mircea, dacă procesul acesta nu este gestionat corespunzător, pot apărea site-uri apropiate ca denumire cu branduri cunoscute și care să facă concurență neloială acestora, profitând de confuzie.

„Un proces prin care deținătorul unui domeniu actual ar vrea să își protejeze drepturile poate dura între câteva luni (pentru o ordonanță președențială, care să dispună măsuri provizorii) și 1-2 ani pentru un proces pe fondul problemei. Lucrurile ar trebui să fie ceva mai simple pentru domeniile web care corespund unor mărci înregistrate, unde nici înregistrarea unui domeniu cu diacritice nu este permisă, în prezent. Totuși situațiile de dubiu vor persista”, a mai spus fostul vicepreședinte de la Consiliul Concurenței.

Valentin Mircea a mai adăugat că ROTLD deschide cutia Pandorei și dacă o deschide brusc și foarte larg, consecințele pot fi de durată și cu consecințe grave pentru multe companii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet