Decizia a ajuns pe masa guvernului după ce prețurile la motorină și benzină au scăzut semnificativ, ajungând chiar la nivelul de dinaintea invaziei ruse în Ucraina.

De notat că, în cazul în care prețurile reîncep să crească, mecanismul de compensare poate fi reintrodus, potrivit surselor citate.

Compensarea prețului la carburanți a fost anunțată de guvern în luna iunie, pe fondul creșterii rapide a prețurilor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că guvernul a decis să compenseze câte 25 de bani din prețul fiecărui litru de combustibil de carburant la pompă, alți 25 de bani fiind compensați de benzinari – sumă ce li se deducea din taxele și impozitele datorate bugetului de stat.

Măsura, care inițial trebuia să fie în vigoare trei luni, s-a prelungit până în decembrie.

O analiză Economedia.ro de marți, 19 decembrie, arată că benzina și motorina standard s-a ieftinit la Petrom din nou, marți dimineață, cu 10 bani pe litru. Seria ieftinirilor fără precedent ale carburanților a început la jumătatea lunii noiembrie. De atunci, prețul benzinei standard a scăzut cu circa 1,20 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, cu aproximativ 1,30 lei pe litru.

Un litru de benzină standard costă la stațiile din București între 6 și 6,06 lei, conform Monitorul Prețurilor și peco-online.

Litrul de motorină standard costă între 7,16 și 7,19 lei. Este vorba de prețurile de la pompă, valabile după aplicarea compensării de 50 de bani

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și