“In principiu, noul primar al municipiului Baia Mare care a castigat alegerile cu un procent de peste 70% va fi validat de un judecator, in termenul stabilit de lege, adica in 20 de zile. Dupa validare, practic se poate depune juramantul. Teoretic, depinde daca administratia penitenciarului (Gherla n.red.) va permite sa depuna juramantul avand in vedere situatia in care se afla. In situatia care depune juramantul, ramane primar pe vechiul mandat. Practic, noul primar este acelasi, iar in cazul prevazut de lege poate fi din nou suspendat. E o procedura mai complicata, insa se poate aplica potrivit legilor in vigoare” a declarat prefectul judetului Maramures, Sebastian Luput.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Maramures, Daniela Ileana Waltner, a precizat ca atat timp cat primarul ales se afla in arestul preventiv, mandatul este suspendat, iar in cazul condamnarii in municipiul Baia Mare se vor organiza noi alegeri pentru functia de primar.

“In conditiile date, arestului preventiv, mandatul de primar este suspendat. Atributiile noului primar vor fi preluate de unul dintre viceprimarii alesi in urma noului Consiliu Local format ca rezultat al alegerilor locale. Starea de fapt continua cat se afla in arest preventiv. Daca instanta decide punerea in libertate, atunci primarul isi poate prelua atributiile, iar in cazul in care instanta il condamna, se organizeaza noi alegeri pentru primarie”, a spus Daniela Ileana Waltner.

Pe de alta parte, presedintele PNTCD Maramures, Doru Dancus, membru al Coalitiei pentru Baia Mare care a sustinut campania electorala pentru Catalin Chereches, considera ca primarul ales ar putea depune juramantul daca administratia Penitenciarului Gherla i-ar acorda o invoiere de cateva ore.

“Din punctul meu de vedere, este exclusa depunerea juramantului in penitenciar, lucru sustinut de unii politicieni locali mai infierbantati dupa ce au pierdut alegerile sau pe retelele de socializare. O varianta luata in calcul, insa asta depinde tot de administratia penitenciarului, e ca primarul ales — Catalin Chereches — sa primeasca o invoire, permisie de cateva ore, sa vina in Baia Mare si in cadrul unei sedinte a CL sa depuna juramantul. In cazul care va fi pus in libertate, poate conform legilor in vigoare sa-si preia mandatul, iar daca va fi condamnat, atunci CL va desemna un primar interimar din randul celor doi viceprimari. Eu cred ca lucrurile isi vor urma cursul firesc, iar legea va fi respectata”, a declarat pentru AGERPRES, Doru Dancus, presedintele PNTCD Maramures.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet