Proiectul în cauză, inițiat de către Primarul municipiului, viza o rectificare bugetară. Printre alocările bugetare propuse s-a aflat și suma de 25.000 lei sub forma unui sprijin financiar (donație) din partea municipiului către Parohia reformată din Sighet. Consilierii aparținând PNL și UNPR s-au opus acordării acestei donații din bani publici către Biserica reformată, arătând că bugetul municipiului nu este atât de bogat încât că își permită să facă donații de acest tip, putându-se utiliza banii pentru alte scopuri, cum ar fi reparația drumurilor din municipiu sau pentru Spital, care nu sunt neapărat la standarde europene.

Primarul Horia Scubli a arătat că dorește să acorde acest sprijin financiar Bisericii Reformate, pentru că astfel se va putea realiza un sens giratoriu în zona Liceului Pedagogic „Regele Ferdinand”. Acesta a precizat că dacă CL Sighet aprobă această donație, Parohia Reformată ar putea fi dispusă să dea în folosință un teren în suprafață de 40 mp, teren aflat în zona intersecției unde se dorește construirea sensului giratoriu. Întrebat de către consilieri dacă are încheiate documente cu Biserica Reformată în acest sens, Primarul Horia Scubli a răspuns că între oameni de cuvânt nu trebuie neapărat documente și că încă nu știe forma în care se va da acel teren de către Biserică municipalității.

Consilierul local Nicolae Iuga (UNPR) a propus un amendament la proiectul de Hotărâre prin care să se renunțe la acordarea ajutorului financiar către Parohia Reformată.

„Noi am fi de acord ca acea sumă să reprezinte contravaloarea chiriei pentru acel teren pentru o durată de câțiva zeci de ani de acum încolo, sau chiar prețul de vânzare al terenului (prețul total sau în parte), în cazul în care Parohia ar fi dispusă să vândă acel teren. Nu aș dori să se interpreteze de către publicul sighetean că UDMR își face campanie electorală în Sighet prin această donație, motiv pentru care nu consider oportună această donație și propun retragerea acesteia”, a declarat consilierul Nicolae Iuga în ședință.

„Amendamentul propus de către consilierul local Nicu Iuga, în numele grupului UNPR, îl consider justificat și fundamentat, deoarece consider că dacă azi am fi de acord cu acordarea acestei sume pentru Biserica Reformată am deschide `Cutia Pandorei`. Toate lăcașurile de cult merită atenția noastră și toate au nevoie de finanțare, multe biserici din municipiu fiind în construcție sau în reparație. Consilierii liberali sunt de acord cu ideea construirii unui giratoriu în zona Liceului Pedagogic Regele Ferdinand, însă nu considerăm că prin această alocare de fonduri putem `cumpăra` bunăvoința reprezentanților Bisericii Reformate pentru a ne închiria / vinde o suprafață de teren care este necesara pentru amplasarea sensului giratoriu”, a declarat în ședință consilierul local Daniela Onița-Ivașcu (PNL).

După mai multe discuții în contradictoriu între consilieri, amendamentul propus de către consilierul Nicolae Iuga a picat la vot, consilierii PSD votând împotriva acestuia, luând partea Primarului Horia Scubli. Supus la vot, întregul proiect de hotărâre privind rectificarea bugetară nu a întrunit numărul de voturi necesare, obținând doar 7 voturi pentru (4 PSD, 1 UDMR, 1 PNL și 1 Tudor Vlad - independent). Ceilalți consilieri s-au abținut de la vot, nefiind de acord cu acordarea donației în sumă de 25.000 lei către Parohia Reformată (3 PNL și 2 UNPR).

Văzând că proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară (inclusiv donația către Parohia Reformată) a picat la vot, Primarul a făcut pe un ton nervos mai multe declarații, arătând că din cauza unor „ambiții politice” vor rămâne fără finanțare mai multe activități, printre care și cadourile oferite școlarilor și preșcolarilor sigheteni cu ocazia festivității de Sfântul Nicolae.

În urma acestor declarații ale Primarului, președintele PNL Sighet, consilierul local Daniela Onița-Ivașcu a declarat pentru Sighet 247 următoarele: „Precizez cu toată responsabilitatea că noi, liberalii, suntem pentru proiectele benefice sighetenilor, însă nu vom gira prin votul nostru înțelegeri de culise, indiferent cu cine ar fi acestea. Suntem pentru o administrație transparentă și în folosul cetățenilor orașului”.

„Am citit pe site-ul Maramedia.ro o declarație a Primarului Horia Scubli în care îi acuză pe consilierii care s-au opus donației către Parohia Reformată că au `un comportament partinic extrem de pueril, care nu are nicio legătură cu un adult`. Îmi pare rău că dl. Scubli nu poate accepta existența unor păreri diferite față de a dânsului în Consiliul local. Vreau să îi spun domnului Primar că am studiat foarte atent întregul proiect de hotărâre privind rectificarea bugetară, însă nu mi se pare corect să condiționezi trecerea rectificării bugetare de o donație cu care mai mulți consilieri nu am fost de acord. Astăzi (9 noiembrie a.c. - n.r.) am fost înștiințat că luni, 13 noiembrie a.c., vom avea o ședință de Comisie buget-finanțe în care vom repune pe ordinea de zi într-o nouă ședință extraordinară de CL rectificarea bugetară. Sper ca la ședința de Comisie să cădem de acord și să modificăm rectificarea astfel încât să eliminăm acea donație. Legat de declarațiile Primarului, cum că anumite proiecte în derulare ar putea rămâne fără finanțare sau elevii și preșcolarii fără cadouri de Sfântul Nicolae, aș dori să îl liniștesc pe dl. Scubli că nu este cazul ca așa ceva să se întâmple”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Iuga Nicolae (UNPR).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și