„Nu trebuie să ne speriem şi nici să exagerăm, dar trebuie să înţelegem clar că ne aflăm în cea mai periculoasă situaţie în care a fost Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat Jens Stoltenberg.

„Putin crede, în mintea sa confuză, că el poate decide ceea ce ar trebui să facă Ucraina. El nu are dreptul să decidă ceea ce trebuie să facă fostele republici sovietice”, a spus secretarul general NATO.

El a avertizat Moscova că Alianța nu va ezita să pună în aplicare Articolul 5 din Tratatul NATO, în cazul unei agresiuni asupra unei ţări membre NATO. Dacă Putin va face unei țări din Alianță ceea ce a făcut Ucrainei, toate ţările NATO vor sări în ajutorul acesteia din urmă, a explicat Stoltenberg.

Pe de altă parte, șeful NATO consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar duce la o instabilitate şi mai mare în planul securităţii mondiale și consideră că intervenţia militară a Moscovei este un atac asupra ordinii mondiale actuale.

Fost premier al Norvegiei, Stoltenberg a participat joi pe insula Utoya la deschiderea taberei de vară a tinerilor laburişti, un eveniment care în urmă cu 11 ani se transforma într-un masacru, după ce extremistul de dreapta Anders Breivik a omorât 69 de persoane. Înainte de atacul din insula Utoya, Breivik a detonat o bombă în perimetrul sediului guvernului din Oslo, ucigând opt persoane, amintește agenția EFE, preluată de Agerpres.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet