„Cred că montarea de semafoare temporizate la toate trecerile de pietoni pe toate străzile principale ar fi o soluție bună. Şi așa se vor evita cozile imense de mașini care stau din cauză că pietonii nu aşteaptă nici 5 secunde la o trecere. Pur şi simplu se aruncă pe trecere că, vezi Doamne, au prioritate”, precizează unul dintre cei care susţin semaforizarea trecerilor de pietoni. De asemenea, băimărenii au venit şi cu soluţii, făcând referire la zonele unde se impune montarea acestor semafoare destinate exclusiv trecătorilor.

De departe, cea mai mare problemă o reprezintă zona Pieţei „Izvoarele”, care necesită intervenţia Comisiei de Circulaţie a Băii Mari, cea în măsură a lua decizii pentru semaforizarea trecerilor de pietoni. Însă nu doar la Piaţă sunt probleme. Multe alte locuri din oraş suferă de trafic aglomerat şi lipsa siguranţei pietonilor, în special la orele de vârf. Printre cele mai des amintite se numără trecerile nesemaforizate situate pe Bulevardul Traian, Bulevardul Independenţei (în apropiere de intersecţia Buclă), Bulevardul Unirii (zona centrală şi ieşirea din oraş).

Interesul mare al băimărenilor faţă de acest subiect impune autorităţilor locale luarea unor măsuri urgente pentru remedierea situaţiilor care duc la accidente sau congestionează traficul rutier. „În ultimii ani, circulaţia din oraş s-a intensificat foarte mult. Atât pietonii, cât şi şoferii sunt grăbiţi. Cu toţii vrem sa ajungem la serviciu, acasă, la şcoală, la cumpărături etc. Dar nu putem traversa oraşul ca şi când am fi singuri. Iar pentru aceasta, trebuie să vedem cum facem să evităm blocajele. În plus, e şi problema siguranţei pietonilor. În special a copiilor şi a tinerilor. Intervenţia mea în plenul Consiliului Local a fost de natură a avea o reacţie pozitivă din partea colegilor şi a Executivului Primăriei, care, sunt sigur, va sprijini financiar montarea de semafoare şi va face din asta o prioritate. Pentru că siguranţa cetăţeanului este pe primul loc. Asta trebuie să înţelegem cu toţii. Iar apoi alocăm bani pentru alte scopuri”, spune Adrian Todoran.

Consilierul Partidului Mişcarea Populară merge mai departe şi consideră că la trecerile de pietoni semaforizate şi în principalele intersecţii se impune şi montarea unor camere video. „Zilele trecute, am primit în audienţă câţiva băimăreni, care au sugerat să monitorizăm video zonele unde pietonii nu sunt în siguranţă. În felul acesta, în cazul unor accidente, vinovaţii ar fi mai uşor de identificat. Mai mult, cerşetorii ar fi descurajaţi să stea cu mâna întinsă, ştiind că vor fi înregistraţi pe cameră. Investiţia este una extrem de mică în comparaţie cu beneficiile, iar banii s-ar recupera foarte repede”, conchide liderul Mişcării Populare Maramureş.

Vechea administraţie băimăreană a aprobat montarea a aproape 1.000 camere de supraveghere în oraş, însă totul a ramas la stadiu de proiect şi vorbe neacoperite. Investiţia ar fi costat aproximativ 500 mii euro, după estimările iniţiale, realizate în cursul anului trecut.

Cătălin Man

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet