Sunt onorat să fac parte din această comisie, împreună cu alți 20 de colegi senatori și deputați. Comisia nou-înființată va sprijini procesul de aliniere, pe componenta legislativă, la standardele Organizaţiei, precum și continuarea reformelor interne din domeniile politicilor publice, administrative, economice şi sociale, prin preluarea politicilor şi bunelor practici ale OCDE, larg recunoscute la nivel internaţional și va desfășura activităţi de diplomaţie parlamentară în scopul promovării candidaturi României la organizaţie.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuţiilor de aderare cu România, alături de alte cinci state aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global. Practic, OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Înființarea Comisiei speciale parlamentare OCDE denotă angajamentul transpartinic al Parlamentului României față de procesul de aderare a țării noastre la Organizație și consolidează rolul acestuia față de unul dintre principalele demersuri strategice actuale ale României în plan internațional.

Ținem cu România!

Sorin Vlașin,
Senator PSD de Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și