În urmă cu două decenii și jumătate, în 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei oficiale la Bucureşti, a preşedintelui SUA de atunci, Bill Clinton, s-au pus bazele unei noi colaborări româno-americane şi ale unui Parteneriat strategic, care viza, printre altele consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică ale ţării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de sud-est.

Parteneriatul Strategic cu SUA a reprezentat unul dintre pilonii de bază si politicii externe româneşti, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană.

Iar actual context european, impune consolidarea acestei colaborări, pe toate domeniile Parteneriatului Strategic: politico-militară şi de securitate, educaţie, cultură și inovaţie, siguranță cibernetică, securitate energetică, schimburi economice și comerț, precum și la nivelul contactelor interumane.

SENATOR SORIN VLAȘIN (PSD) - Plenul reunit al Parlamentului a marcat într-o şedinţă comună, aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și