Decizia care se va lua în acest dosar nu va fi definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Procurorul de ședință al DNA a cerut vineri instanței Judecătoriei Sectorului 1 condamnarea lui Dan Diaconescu la două pedepse a câte 9 ani de închisoare pentru două infracțiuni de șantaj.

De asemenea, procurorul a mai cerut pentru Doru Pârv o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Mitruș Ghezea o pedeapsă 7 ani de închisoare pentru șantajarea mai multor persoane prin intermediul unor emisiuni de televiziune realizate de OTV.

De asemenea, procurorul Cameluș Păduraru a mai cerut ca cei trei inculpați să plătească, în solidar, 30.000 euro și 42.000 lei primarului comunei Zărand, Ion Florin Moț, suma pe care acesta le-a remis-o acestora în urma șantajului exercitat în perioada mai — septembrie 2009.

"Vă rog să observați că cei trei inculpați au avut o atitudine nesinceră, au făcut afirmații mincinoase despre anchetă, au invocat permanent politicul, păreri pe care le-au exprimat în cadrul emisiunilor de televiziune. În ceea ce-l privește pe Dan Diaconescu, acesta a avut nu numai o atitudine nesinceră, ci și necorespunzătoare — a tergiversat prezentarea materialului de urmărire penală pe parcursul a 47 de zile lucrătoare, a dus o campanie furibundă la adresa procurorului de caz în cadrul emisiunilor sale", a spus procurorul de ședință în fața judecătorului.

Judecătoria Sectorului 1 urmează să rămână în pronunțare, vineri, acesta fiind ultimul termen al procesului în care Dan Diaconescu, Dorel Petru Pârv și Mitruș Ghezea sunt acuzați de șantaj.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, a fost deferit justiției pentru două infracțiuni de șantaj.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată pentru șantaj Doru Pârv, realizator la OTV și administrator la SC Kundalini SRL, recidivist postexecutoriu, și Mitruș Ghezea, fost realizator la OTV și fost director general al publicației "Atac la persoană".

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada mai — septembrie 2009 inculpatul Dan Diaconescu a exercitat acte repetate de amenințare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii de la OTV, cât și indirect, prin intermediul coinculpatului Pârv, asupra unui primar al unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 euro.

"Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri", susține DNA.

Sursa citată menționează că, sub presiunea acestor amenințări, primarul respectiv i-a remis efectiv inculpatului Pârv suma de 30.000 de euro și 42.000 de lei, scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu.

DNA precizează că, în cursul lunii aprilie 2005, inculpatul Diaconescu a exercitat acte repetate de amenințare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii, cât și indirect, prin intermediul inculpatului Ghezea, realizatorul emisiunii "Semnal de alarmă", difuzată pe același post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

"Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent", susțin procurorii.

În vederea recuperării sumei care a reprezentat obiectul infracțiunii de șantaj a fost instituit sechestru asigurător asupra unui imobil din municipiul Arad, aparținând inculpatului Pârv, până la concurența sumei 30.000 euro și 42.000 de lei.

La data de 23 iunie 2010, Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Dan Diaconescu și Doru Pârv, însă două zile mai târziu Tribunalul București a înlocuit măsura arestării preventive a patronului OTV cu cea de obligare de a nu părăsi țara.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare la Judecătoria sectorului 1 București.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și