Zborurile directe au fost întrerupte în 1998, odată cu izbucnirea în Kosovo a conflictului între insurgenţii albanezi şi forţele de securitate ale Belgradului.

Acordul de luni a fost semnat în sediul ambasadei SUA la Berlin.

"Acest eveniment marchează încă un pas în cadrul eforturilor noastre de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia", a declarat preşedintele kosovar Hashim Thaci.

El a arătat că acordul a fost încheiat cu "contribuţia" consilierului pentru securitate al preşedintelui american Donald Trump, Robert O"Brien, şi a ambasadorului american la Berlin, Richard Grenell. Acesta a fost numit de Trump în octombrie trimis special pentru negocierile între Belgrad şi Pristina.

"Preşedintele Donald Trump ne-a condus încă o dată la o victorie istorică", a scris Grenell pe contul său de Twitter.

Nu există informaţii despre când vor începe zborurile, dar oficiali kosovari au declarat că Eurowings, compania low-cost deţinută de Lufthansa, va fi implicată.

Distanţa rutieră între Pristina şi Belgrad este de 350 km şi poate fi parcursă în circa patru ore.

Acordul de luni a fost salutat şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, drept "un pas important care va înlesni şi va accelara circulaţia persoanelor şi a bunurilor în regiunea Balcanilor Occidentali".

NATO are o forţă de menţinere a păcii în Kosovo de 4.000 de militari şi este responsabil de controlul spaţiului aerian în Kosovo.

SUA şi Uniunea Europeană au încurajat Serbia şi Kosovo să-şi normalizeze relaţiile, însă negocierile s-au blocat în noiembrie 2018, după ce Pristina a introdus taxe vamale de 100% la produsele importate din Serbia. Belgradul condiţionează revenirea la masa tratativelor de ridicarea acestor taxe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și