Postul este ţinut corect atunci când se lucrează pe toate nivelele, iar toate stările de dinainte, de oboseală, moleşeală, lipsa energiei, plus multe altele, sunt înlocuite cu un complex de energie, putere, claritate mentală, stare de bine, linişte interioară, pierderea kilogramelor care sunt în plus, potrivit sursadesanatate.ro.

"În perioada postului, foarte multă lume consumă preparatele tradiţionale cum ar fi cele pe bază de cartofi, orez, ciuperci, soia, fasole care nu sunt suficient de hrănitoare pentru corp şi de multe ori chiar plictisitoare. Putem apela la internet, fiindcă este o sursă fără margini de reţete delicioase de post. Nu trebuie să mâncăm din scârbă, ci din plăcere şi de aceea, chiar şi preparatele de post trebuie să fie gustoase, variate şi pe gustul nostru. Multă lume crede că a mânca chiftele de post, cartofi prăjiţi, şniţele din soia şi preparate din soia pline de coloranţi şi chimicale, departe de a fi numite naturale, multe prăjeli sau prăjituri de post bogate în zahăr rafinat, plus multe altele, reprezintă o hrană de post, adică hrănitoare şi cu scop de curăţare a corpului. Cu toţii ştim în adâncul sufletului, că nu putem să ne amăgim aşa uşor şi că trebuie să facem ceva mai profund pentru a ajuta corpul să elimine toxinele acumulate", a declarat Ligia Pop, consultant în nutriţie.

Regula generală este diversitatea în alimentaţie. Echilibrul trebuie menţinut în toate şi niciodată să nu se facă exces de un ingredient, indiferent cât de sănătos ar fi.

"Corpul uman are nevoie de diverşi nutrienţi pentru a asimila, spre exemplu, fierul care nu se asimilează dacă nu se afla în prezenţa vitaminei C, sau dacă nu se află în prezenţa proteinelor de origine vegetală, pentru creşterea hemoglobinei. Nutriţioniştii internaţionali atrag atenţia că inamicii care interferează cu absorbţia fierului sunt ce-ealele şi alimentele rafinate, precum făina albă şi chiar cea integrală, produsele procesate şi cu nenumărate chimicale, zahărul, produsele de patiserie, uleiul rafinat etc. Trebuie să reţinem că, indiferent de alimentaţia zilnică, tradiţională sau de post, trebuie să căutăm să avem diversitate zilnică în alimentaţie, să nu avem o alimentaţie plictisitoare şi să variem legumele, leguminoasele, fructele şi toate ingredientele consumate de la zi la zi", a mai adăugat Ligia Pop.

Pentru un post sănătos sunt recomandate legumele şi fructele de diverse culori şi forme, consumate în proporţii bune. Proporţia mai mica trebuie sa fie de fructe şi cea mai mare sa fie formată din legume de sezon şi multe rădăcinoase consumate în stare cât mai naturală, leguminoase fierte cât trebuie, nu răsfierte.

Frunzele verzi şi vlăstarii extrem de preţioşi, în special în anotimpurile răco-roase, datorită concentraţiei mari de clorofilă care este considerată esenţa vieţii pământene.

Seminţele şi nucile crude cum ar fi cânepa, seminţele de chia, de susan integral, de floarea soarelui, de dovleac şi altele, bogate în proteine complexe, acizi graşi, calciu, magneziu, fier şi alte minerale importante care protejează sistemul cardiac, scad colesterolul, ne ajută să ne menţinem greutatea la cote normale şi ajută la menţinerea unui sistem nervos echilibrat, iar la copii sunt o sursă majoră de grăsimi sănătoase care îi ajută la creşterea armonioasă.

Algele marine, precum spirulina, chlorella şi altele, sunt surse importante de proteine cuprinzând toţi aminoacizi esenţiali, surse de iod atât de necesar în creştere şi în menţinerea unei tiroide sănătoase.

Super-alimentele, cum ar fi pudra de cătină, pudra de măceşe, pudra de afine, pudra de roşcove, pudra de alge marine, pudra de sâmburi de struguri, goji care este de fapt cătina de gard românească, pudra de armurariu sau mărăcinele de câmp, cât şi altele mai exotice găsite în magazine naturiste, precum maca, moringa, chaga, reishi etc. trebuie introduse în alimentaţie.

De asemenea, atunci când consumăm alimente bogate în pro-biotice, nu facem decât să adăugăm în „banca" trupului nostru bacterii prietenoase, ce ajută sistemul imunitar în lupta împotriva bolilor, contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, înlesnesc eliminarea toxinelor din corp, normalizează valorile colesterolului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet