La sosire, aceștia au fost evaluați din nou sub aspect al sănătății. Niciunul nu prezenta simptome specifice gripei sau coronavirusului COVID19. Toate cele 12 persoane au fost plasate sub carantină la internatul Liceului tehnologic „Forestier” din municipiu, sub escorta jandarmilor.

La nivelul municipiului Sighet există un Comitet local pentru situații de urgență din care fac parte: primarul (șeful comitetului), șefii instituțiilor de forță (poliție, pompieri, poliția de frontieră, poliția locală etc.), directorul Spitalului municipal, precum și alți angajați din cadrul Primăriei.

În cadrul ședinței Comitetului de ieri, 10 martie a.c., s-au luat câteva măsuri legate de riscul apariției infecțiilor cu COVID19 în Sighet:

- la nivelul Direcției de asistență socială s-a decis închiderea creșelor și a centrelor de zi pe perioada 11 - 22 martie a.c.;
- la nivelul societății de transport public urban de călători Mara Nord s-a decis interzicerea accesului în autobuze a elevilor cu abonamente între 11 - 22 martie a.c., pentru a reduce riscul infectării, precum și dezinfectarea zilnică a autobuzelor;
- interzicerea accesului în Piața agro-alimentară a cetățenilor ucrainieni să își vândă produsele, pentru a reduce traficul de persoane prin PTF Sighet;
- la nivelul Spitalului municipal Sighet, înființarea unui punct de triere a cazurilor suspecte de coronavirus într-o construcție provizorie tip container modular ce se va instala la intrare în spital, pentru ca persoanele suspecte să nu intre direct în secțiile spitalului;
- la nivel de Primărie se vor dezinfecta din două în două ore coridoarele, căile de acces (clanțe, balustrade etc.);
- dotarea personalului care lucrează cu publicul cu dezinfectant pentru mâini. Din păcate, la nivel național există o penurie de măști de protecție, acestea fiind în număr foarte limitat.

Totuși rămân în continuare câteva aspecte care necesită în continuare răspuns:

La nivelul Spitalului municipal Sighet există în acest moment patru aparate de ventilație mecanică, necesare pentru cazurile grave de infectare cu coronavirus COVID19, fără de care posibilii pacienți în stare gravă nu ar putea supraviețui.

1) S-a înființat o celulă de criză la nivel local cu program de lucru permanent?
2) Cine este persoana desemnată cu comunicarea permanentă cu publicul legat de măsurile ce se implementează la nivel local?
3) S-a luat decizia la nivelul Primăriei de a achiziționa în regim de urgență mai multe aparate de ventilație mecanică pentru Spitalul municipal?

Până acum pe site-ul primăriei Sighet nu există nicio informație legată de măsurile ce s-au luat, acestea fiind aflate pe surse de către Sighet 247. Ultima informație pe site-ul Primăriei la rubrica „Ultima oră” este din data de 19 februarie a.c.

Se impune de urgență ca primarul să se asigure că există o comunicare eficientă și rapidă cu publicul pentru a putea trece cât mai bine peste aceste momente de grea încercare pentru noi toți.

Din informațiile obținute pe surse de către Sighet 247, se pare că există mai multe persoane care au venit în Sighet de curând din Italia, înainte de impunerea măsurilor de carantină obligatorie, și care se plimbă nestingheriți prin oraș, nefiind luate în evidență în niciun fel de către autorități.

Sighet 247 face un apel către cei sosiți de curând din Italia sau din alte zone afectate ale Europei să se autoizoleze de bună voie la domiciliu pentru o perioadă de minim 14 zile, pentru a preîntâmpina situațiile de îmbolnăvire a altor cetățeni, rude, părinți etc.

Sighet 247 va ține la curent cititorii săi în legătură cu evoluția situației create de coronavirus COVID19 la nivel local.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și