În ședința de Consiliu local din data de 28 mai a.c., consilierilor locali sigheteni li s-a pus în față un proiect de HCL „privind efectuarea unor operațiuni de cadastru și publicitate imobiliară cu privire la imobilul (teren + centrală termică - n.r.) situat în municipiul Sighetu Marmației, P-ța 1 Decembrie 1918 nr. 33”.

În zona respectivă există o situație atipică, în sensul că proprietarii apartamentelor din blocul 33 din P-ța 1 Decembrie 1918 sunt trecuți în CF cu drept de folosință asupra întregului teren, inclusiv a terenului aflat sub centrala termică dezafectată și a postului Trafo.

Codul civil, la art. 879, alin (3) prevede că „Alipirea sau dezlipirea unui imobil grevat cu sarcini (inclusiv a celei de folosință - n.r.) nu se poate face decât cu consimțământul titularilor acelor sarcini”.

Ordinul 700 / 2014 privind aprobarea „Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară”, la art. 137 alin (1) prevede că „dacă imobilele sunt grevate de drepturi reale sau alte sarcini (inclusiv dreptul de folosință - n.r.) aparţinând unor terţi, operaţiunea de alipire/dezlipire nu se poate face decât cu acordul acestor terţi, dat în formă autentică”.

Cu alte cuvinte, Primăria, pentru a dezmembra terenul de sub vechea centrală termică, avea nevoie în mod OBLIGATORIU de acordul tuturor locatarilor din blocul 33 prin care renunță la dreptul de folosință asupra terenului dorit a fi dezmembrat. Respectivul acord trebuia dat în formă autentică, adică în fața notarului public. Acest acord al proprietarilor nu există!

Se pare că prevederile legale puțin contează în Primăria Sighet, locatarii nu au fost nici măcar întrebați dacă renunță la acel drept de folosință pe care îl au înscris în Cartea funciară, pur și simplu li se radiază dreptul printr-o hotărâre de consiliu local, care încalcă legea.

Se pare că există un foarte mare interes ca cineva să pună mâna pe respectiva centrală + teren pe bani mărunți (vezi cazul suprafeței de 30 mp de pe Aleea pietonală), ca apoi acolo să se vândă la preț foarte mare sau să se efectueze diverse construcții în scop comercial.

Asupra acestei hotărâri care nu respectă legea a atras atenția în ședință consilierul local Gavrilă Mihali, care a arătat că hotărârea este ilegală. Secretarul Primăriei, Sorin Rednic, a arătat că hotărârea este perfect legală și s-a trecut la vot. Proiectul de hotărâre a trecut, împotrivă votând doar consilierii Mihali Gavrilă și Iuga Nicolae, restul celor prezenți votând „pentru”.

„Consider că această hotărâre de Consiliu local este vădit ilegală, în lipsa acordurilor locatarilor din blocul în cauză (bl. 33 din P-ța 1 Decembrie 1918 - n.r.). Noi, Consiliul local, nu suntem instanță de judecată să dispunem radiera dreptului de folosință al locatarilor asupra unui teren, dobândit în mod legal prin cumpărarea apartamentelor. Fie aceștia își dau acordul în scris la notar că renunță la acest drept, fie dispune o instanță de judecată radierea acestui drept. Ceea ce ne cereți astăzi să votăm este ilegal”, a arătat consilierul local Gavrilă Mihali în ședința de CL din data de 28 mai a.c.

„Am o întrebare către primar, care este ca de obicei absent de la ședință, dar și către executivul Primăriei: Ce interes se ascunde în spatele acestei dezmembrări? Se dorește vânzarea acestui teren cu orice preț, chiar și încălcând legea? Pentru cine este pregătită vânzarea? De ce nu întăbulăm străzi din municipiu spre exemplu, de ce tocmai acest teren reprezintă o prioritate și nu altul?” a întrebat în ședință consilierul local Iuga Nicolae, evident neprimind niciun răspuns concludent.

Cei doi consilieri locali au declarat pentru Sighet 247 că vor sesiza prefectul asupra caracterului ilegal al Hotărârii și îi vor cere acestuia să o atace în contencios administrativ. „Sperăm ca cei de la ANCPI Sighet să refuze notarea dezmembrării în coala de CF, aceasta fiind ilegală”, au mai declarat cei doi consilieri locali.

Ce se va petrece cu acest teren foarte valoros și pentru cine este pregătită vânzarea, vom afla în curând. Sighet 247 îi va ține la curent pe sigheteni cu privire la evoluția în această cauză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet