„Din păcate, Consiliul județean Maramureș este cel care blochează întreg Maramureșul Istoric în a se găsi o soluție viabilă pentru această criză, în sensul că cei din partea sudică a județului Maramureș pot depozita gunoaiele la groapa temporară din Satulung, în timp ce întreg Maramureșul Istoric a primit interdicție de la Consiliul Județean de a depozita gunoaiele acolo. Totul pleacă de la faptul că groapa ecologică de la Fărcașa nu va fi finalizată înainte de anul 2024, din cauză că studiile geologice realizate nu au reflectat realitatea din teren. Tot ceea ce se lucrează acolo se surpă, fiind un teren argilos.

Eu suspectez, și o spun cu subiect și predicat, că cineva din Consiliul județean își dorește să-și aducă o firmă de casă a PNL în Maramureșul Istoric, motiv pentru care încearcă să îngroape Sighetul și Maramureșul Istoric în gunoaie. Vă dau următoarele elemente care vin să confirme suspiciunea mea: ni se interzice să depozităm gunoiul la groapa temporară existentă în județul Maramureș. Este interesant că cei din sudul județului Maramureș pot să facă acest lucru. La Sighet există stația de sortare și transfer a deșeurilor unde se poate sorta gunoiul și detașa partea reciclabilă de fracția umedă. Din păcate, Consiliul județean a dat stația de sortare unei firme din Baia Mare, Drusal, care a... închis-o și nu o folosește.

Suntem obligați de Consiliul județean să transportăm gunoiul în județul Bihor. Acest lucru însemnă, dus-întors, 500 km, costurile fiind de 3.000 de lei / transport. În plus, se adaugă taxa de depozitare de 22 de euro/tonă, plus TVA. Cei din Bihor plătesc doar 18 euro/tonă, iar cei din alte județe plătesc mai mult, o „taxa de șmecheri”, că nu o pot numi altcumva. Cei din Primăria Sighet împreună cu firma de salubritate locală au făcut o simulare a costurilor dacă pe termen lung vom transporta gunoiul la Oradea. În urma acestei simulări a reieșit faptul că prețurile se vor dubla. Nu voi accepta acest lucru. Sper ca interesele de partid și interesele unor operatori, care încearcă să scoată de pe piață operatorii din Maramureșul Istoric, să nu primeze în fața sănătății sighetenilor și a celor din Maramureșul Istoric. Se pare că interesul Consiliului Județean Maramureș este să ne îngroape în gunoaie, după care să vină cu soluții miraculoase”, a spus Nicolae Iuga, consilier local (Pro România).

„Este o problemă foarte gravă. Este o situație aproape fără ieșire. Dacă vom duce gunoiul la Oradea costurile se vor dubla. Trebuie găsite soluții care să ducă la rezolvarea crizei. Dacă gunoaiele nu vor fi colectate, ținând seama și de faptul că se înregistrează temperaturi ridicate, se poate ajunge la focare de infecții”, a spus Gavrilă Mihali, consilier local (Pro România).

„Nu ne sunt destul cei de la Vital, din Baia Mare, care fac ce vor la Sighet, acum apare și problema gunoiului. Și în trecut, chiar în perioada de dinainte de 1989, tot cei de la Baia Mare făceau legea, defavorizându-ne pe noi, cei de peste deal. Dacă nu mi se va ridica gunoiul îl voi duce în fața Primăriei sau a firmei de salubritate. Atât timp cât plătesc pentru ridicarea gunoiul mi se pare firesc să fie ridicat”, a spus Mihai T.

„În cursul zilei de 29 decembrie, împreună cu reprezentanții operatorilor de colectare a deșeurilor din arealul Maramureșului istoric, ne-am deplasat la Consiliul Județean Maramureș unde am avut o întâlnire cu președintele Ionel Bogdan, abordând problema depozitării deșeurilor, în condițiile în care instanța de judecată a dispus sistarea depozitării deșeurilor pe platforma temporară de la Sighet, zona Teplița. La întâlnire au participat și directorii Agenției de Protecție a Mediului și a Gărzii de Mediu. În urma discuțiilor s-au agreat soluții pe termen scurt, mediu și lung. În această perioadă deșeurile urmează a fi transportate în județul Bihor și Sălaj, urmând ca în cel mai scurt timp (maxim 3 luni) să fie autorizate două platforme temporare de depozitare a deșeurilor, una în zona Maramureșului Istoric și una în zona municipiului Baia Mare. Totodată s-au dat asigurări că depozitul de la Sârbi, comuna Fărcașa, va fi funcțional până la sfârșitul anului 2023”, a spus Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și