Istoria este un pic mai lungă: în cursul anului 2018, Direcția de Asistență Socială Sighet (DAS) a solicitat Consiliului local alocarea unei sume de 85.000 lei pentru Documentație tehnică + EXECUȚIE LUCRĂRI de renovare a creșei (vezi mai jos facsimil nr. 2). Solicitările au venit ca urmare a faptului că imobilul se afla într-o stare avansată de degradare. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a atenționat DAS Sighet că nu va autoriza creșa dacă nu se efectuează aceste renovări.

Consiliul local Sighet a alocat suma solicitată, în cuantum de 85.000 lei, prin bugetul anului trecut, pentru efectuarea documentației și renovărilor.

În ședința Comisiei de buget-finanțe din cadrul consiliului local Sighet, ce a avut loc în data de 22 februarie a.c., Direcția de Asistență Socială a prezentat un studiu DALI efectuat de curând, solicitând alocarea sumei de 604.000 lei pentru... renovarea creșei! Întrebat de către membrii Comisiei de ce se solicită o nouă sumă, de 8 ori mai mare decât cea acordată inițial, directorul DAS, Volcovinschi Marius, a arătat că DSP a venit cu solicitări suplimentare privind fluxurile ce trebuiesc respectate, iar în urma studiului DALI efectuat (care a costat 75.000 lei!!!) s-a ajuns la această sumă totală, necesară pentru renovări.

Consilierul local Nicolae Iuga (UNPR), membru al Comisiei de buget-finanțe, a analizat studiul DALI, identificând câteva nereguli grave: „Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit, răsfoind și analizând dosarul, că efectuarea studiului a fost câștigată de către o firmă din comuna Bogdan-Vodă, iar cea mai mare parte a acestui studiu a fost întocmit de către un consilier local din Sighet, d-ra arhitect Mateș Mara Dafina, Legea interzice expres ca un consilier local să beneficieze de sume de bani alocate de la bugetul local, direct sau prin interpuși. Domnișoara arhitect se află în vădit conflict de interese în formă penală”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga pentru Sighet 247 (vezi mai jos facsimil nr. 1).

Domnul Marius Volcovinschi, directorul DAS Sighet, s-a justificat în fața membrilor Comisiei de buget-finanțe, arătând că achiziția studiului s-a făcut prin sistemul SICAP / SEAP și că firma câștigătoare (SC Construct Team Project SRL, cu sediul în comuna Bogdan Vodă) nu aparține niciunui consilier local sighetean, iar dacă această firmă a subcontractat parte din efectuarea studiului către altcineva, este strict problema firmei în cauză. Practic, DAS Sighet nu a încălcat cu nimic legea. Consilierii locali Nicolae Iuga (UNPR) și Tomșa Petru (PNL) i-au cerut directorului DAS să anuleze achiziția, chiar dacă documentația tehnică a fost deja realizată și să nu vireze niciun leu din totalul de 75.000 lei către acea firmă.

Consilierii locali sigheteni aparținând UNPR, Nicolae Iuga și Gavrilă Mihali, luând la cunoștință de aceste nereguli, au declarat pentru Sighet 247 că vor solicita în cadrul ședinței de Consiliu local din data de 27 februarie a.c. (ora 14:00) demisia tuturor celor care au fost părtași, direct sau indirect, la această fraudare a banului public, inclusiv consilierului local Mateș Mara Dafina, care se află în vădit conflict de interese.

„Este inadmisibil ca noi, Consiliul local Sighet, să alocăm 85.000 lei pentru renovarea unei creșe, iar DAS să cheltuie suma doar pentru efectuarea unei documentații și să revină, solicitând suplimentarea sumei inițiale de 8 ori, adică cu încă 600.000 lei. Faptul că documentația + alte avize, adică hârțogăria, costă 122.000 lei, ridică serioase semne de întrebare cu privire la o posibilă fraudare a banului public! Din acești bani aproape că se putea construi o nouă creșă în Sighet, în schimb sifonăm banii publici doar pe tot felul de studii și consultanță!”, a declarat consilierul local Gavrilă Mihali pentru Sighet 247.

Acordarea avizului în cadrul Comisiei de buget-finanțe a iscat discuții aprinse între cei cinci consilieri locali, membri ai Comisiei, după care s-a supus la vot. Proiectul de Hotărâre de Consiliu local a primit avizul favorabil al Comisiei, cu toate neregulile constate. Au votat „PENTRU” cei trei consilieri locali PSD (Rednic Petru, Dacian Ghenț și Alin Pontoș), iar „ÎMPOTRIVĂ” consilierii locali Nicolae Iuga (UNPR) și Petru Tomșa (PNL).

La finalul ședinței de Comisie, consilierul local Nicolae Iuga a declarat că, cel mai probabil, va depune o plângere penală la ANI (Agenția Națională de Integritate) împotriva consilierului local Mateș Mara Dafina pentru conflict de interese în formă penală, mai ales aceasta a fost Șef de proiect.

Proiectul de HCL a primit aviz favorabil atât din partea primarului Horia Scbli, cât și a viceprimarului, Beres Ildiko-Ibolya, care nu au considerat nimic în neregulă, chiar dacă un consilier local beneficiază în mod ilegal de pe urma banului public.

Plenul Consiliului local Sighet va hotărî prin vot dacă acest proiect de HCL va fi aprobat sau nu, având în vedere neregulile identificate.

Sighet 247 pune la dispoziția oricui se simte lezat de cele relatate spațiu pentru publicarea unui eventual Drept la replică, fiind un portal de știri cu adevărat independent din Sighet, care are ca scop informarea corectă și completă a cititorilor săi.

Un consilier local derulează afaceri cu Direcția de Asistență Socială deși legea INTERZICE

Un consilier local derulează afaceri cu Direcția de Asistență Socială deși legea INTERZICE

Un consilier local derulează afaceri cu Direcția de Asistență Socială deși legea INTERZICE

Un consilier local derulează afaceri cu Direcția de Asistență Socială deși legea INTERZICE

Un consilier local derulează afaceri cu Direcția de Asistență Socială deși legea INTERZICE

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet