A fost cu adevărat “ Cântec joc și voie bună”, spectacolul constituind unul din cele mai valoase evenimente artistice ce au avut loc în ultima vreme la Sighetu Marmaței ! Cum era firesc spectacolul a fost deschis de generația care a câștigat discul de aur și colierul de argint in 1976,la Dijon-Franța. Aplauzele spectatorilor, care au răsplătit o evoluție excepțională, au constituit și un semn de respect și recunoștință pentru cei care au contribuit la făurirea renumelului ansamblului în țară și în străinătate. Dansatorii din generații diferite, (unii au câștigat în 1991 colierul de argint la Dijon-Franța) care au participat la importante turnee în Europa și SUA, tinerii care au sarcina de a duce mai departe faima ansamblului, au prezentat dansuri din Maramureș, Lăpuș, Oaș și Bihor.

De-a lungul anilor ansamblul a avut ca soliști vocali și instrumentiști, nume care s-au afirmat ca valoroși ambasadori ai cântecului popular autentic. Si în acest spectacol, cei care au fost interpreți ai cântecului popular au oferit numerosului public, adevărate recitaluri de cântece populare. Primul care a intrat în scenă a fost prof. Ioan Ardelean Pruncu (fost metodist-instructor, director la Casa de Cultură) care a prezentat cântece de mare valoare, care din păcate nu se mai află în repertoriul soliștilor de azi.

A urmat, cu un moment inedit de cântece pastorale, interpretul Pătru Bârlea acompaniat de Ștefan Rednic-vioară, Vasile Grad –trâmbită și Ion Moș-ceteră.Un moment deosebit în spectacol l-a constituit recitatul susținut de Ioan Pop-Iza,( fost membru al ansamblului Mara) împreună cu Ioachim Făt și Grigore Chira, demonstrând încă o dată că este unul din cei mai importanţi interpreţi-păstrători ai folclorului autentic de pe Valea Izei.

Ileana Matus şi Mihai Chiș, referenţi ai Centrului Cultural, care au misiunea de a duce mai departe renumele câştigat de Ansamblul MARA, au dovedit şi de această dată profesionalism şi valoare artistică. Regalul oferit de maestrul Gheorghe Turda a ridicat sala în picioare și a cântat împreună cu marele artist al cântecului maramureşean, care a pornit în cariera artistică de la Ansamblul MARA şi nu a uitat acest lucru, fiind prezent la spectacolele şi turneele ansamblului şi după ce a devenit o vedetă a cântecului popular românesc.

Coregrafia a fost realizată de Gheorghe Rednic şi Victoriţa Costelnic, iar conducerea muzicală de Mihai Chiș care a avut în componenţa orchestrei nume consacrate, instrumentişti de mare valoare, dintre care amintim pe Viorel Bledea-saxofon, Ioan Dunca-vioară, Ioan Godja-zongoră.

Spectatorii au avut prilejul să parcurgă istoricul evenimentelor importante din viaţa Ansambului MARA, să aplaude evocarea unor artişti-coregrafi, instructori, care şi-au pus o puternică amprenta în pregătirea şi afirmarea ansamblulu, datorită scenariului scris şi prezentat de prof. dr. Ioan Dorel Todea alături de Nicoleta Pop. Decorurile pentru spectacol și documentarul organizat în holul Centrului Cultural au fost realizate de Dorel Todea.
După spectacolul de gală a urmat un dineu oferit de managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației, Spiridon Pralea și artistul Gheorghe Turda.

A fost un eveniment de excepție care va fi păstrat în suflet, în primul rând de membrii Ansambului Folcloric MARA, dar și de cei care au paticipat la întâlnirea festivă, la simpozion și la spectacolul de gală!

Cortina s-a închis!!! Umează evenimentele artistice din cadrul sărbătorilor de iarnă, Festivalul datinilor de iarnă MARMAȚIA 2016!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet