Va prezentam un fragment din textul scriitoarei Lucia Olteanu UTAN, din care putem afla câteva din cele mai importante calitati ale poetului si omului de cultură Tiberiu Utan:
„Vreme trece, vreme vine....” și la 21 martie 2014, Tiberiu Utan ar fi împlinit 85 de ani, dar masa aniversară e tăcută, scaunul sărbătoritului a rămas gol. Poetul a plecat de mult în stele ( 26 mai 1994).
Poezia lui Tiberiu Utan a fost primită cu simpatie de cititori și apreciată de critica literară. În anul 1961, volumul intitulat cu modestie „Versuri” a primit Premiul pentru poezie al Academiei Române, iar cartea „Trei legende române” a fost distinsă în anul 1987 cu un premiu al Uniunii scriitorilor.(…) Premiile de popularitate, numeroase, i-au fost acordate de copii, pentru năzdrăvanul său personaj Ciopârțilă , „erou” ce a încântat și pe copiii altor țări, Tiberiu a creat și versuri pentru cântecele unor prieteni compozitori precum Nicolae Kirculescu, Marin Constantin, Gheorghe Bazavan, Henri Mălineanu. Cântecul de dragoste „Tu” scris pe melodia lui Vasile Veselovschi și interpretat de neuitata Doina Badea, a câștigat Marele Premiu la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia în 1965. (….)
Discreția, fragilitatea și o anume eleganță remarcate de majoritatea criticilor în creația poetului, erau trăsături definitorii și ale omului. În pofida semeției afișate, rămăsese delicat, sfios, copilăros. Poetul, care a venit pe lume primăvara, a plecat tot într-o primăvară. Într-o luna Mai, luna florilor, s-a desprins brusc „pe cărarea albastră, spre cunoscutul Plai, unde-s de toate:și Nimic și Rai” ( Lucia Olteanu Utan )

Programul manifestărilor dedicate aniversării a 85 de ani de la nașterea poetului Tiberiu Utan, 20-22 martie 2015

20 martie, 2014,ora 12,00 Sala de spectacole a Centrului Cultural Sighetu Marmației:

Evocare: 85 de ani de la nașterea poetului maramureșean Tiberiu Utan

- Tiberiu Utan – remember, un material al scriitoarei Lucia Olteanu UTAN
- Prezentarea cărții pentru copii CIOPÂRȚILĂ, de Tiberiu Utan , editura Grinta, prezintă , prof.Maria Nemeș
- Evocări : prof. dr. Mihai Dăncuș, prof. Ioan Ardelean Pruncu, prof. dr. Dorel Todea, prof. dr. Raluca Lozba, prof. dr. Otilia Chindriș
- Recital de poezie : CÂNTECUL CERBILOR versuri de de Tiberiu Utan, prezintă un grup de elevi ai Colegiului Național Dragoș Vodă.
Scenariu și regia artistică: Dorel Todea

22 martie 2014, Ora 13,00, Asociația culturală Tiberiu Utan din localitatea Văleni

Evocare: 85 de ani de la nașterea poetului maramureșean Tiberiu Utan
- Recital de poezie : CÂNTECUL CERBILOR versuri de de Tiberiu Utan, prezintă un grup de elevi ai Colegiului Național Dragoș Vodă
- Moderator: prof.dr. Ioan Dorel Todea și prof.Maria Nemeș


Organizatori: Centrul Cultural Sighetu Marmației, Asociația cluturală TIBERIU UTAN din localitatea Văleni, Catedra de limba și literatura română de la Colegiul național Dragoș Vodă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și