S-au scurs mai bine de trei ani de la alegerile locale din 2012, când valul USL a adus, implicit, câștiguri neașteptate pentru oameni care azi nu reprezintă nimic în comunitate. A trecut feeria USL, a trecut și nebunia prezidențialelor, adepții ”salvatorului Iohannis” încep să vocifereze tot mai rar și mai puțin, așa că privirile întregii clase politice (și nu numai) se îndreaptă, cu speranță, spre vara anului 2016. Alegerile locale sunt peste mai puțin de unsprezece luni, motiv pentru care partidele încep să-și facă calculele. Ce se va întâmpla în vara lui 2016, la locale, va fi un semnal pentru parlamentarele din toamna viitoare. Și uite așa, unii deja au scos liste cu intenții de candidatură, pentru a-și testa ”elitele”.

Dacă PSD-ul a anunțat că va gândi primele liste pentru localele de anul viitor spre toamna acestui an, liberalii maramureșeni par să fi fost mult mai grăbiți, pornind deja sondaje interne. Și după cum știm, PNL Maramureș este condus de doi copreședinți cu grave probleme la DNA.

Unul este Ovidiu Nemeș, al cărui interimat nu a fost niciodată confirmat, în acești doi ani, de o conferință județeană de alegeri, în timp ce al doilea copreședinte este Mircea Man, fost președinte al PDL și ex-președinte al Consiliului Județean, unde, de asemenea, am și uitat când a fost convocată o conferință care să-l reconfirme legitim în fruntea partidului. Acum, cu noul PNL, nimeni nu mai vrea alegeri și toată lumea motivează necesitatea pregătirii alegerilor locale și parlamentare.

Cum spuneam, PNL a scos deja o listă internă de posibili candidați, iar ceea ce e surprinzător este faptul că, pentru Primăria municipiului Sighetu Marmației, capitala ”Maramureșului Voievodal”, apare o singură intenție de candidatură, cea a lui Ovidiu Nemeș, care are deja procese penale pe rol cu reprezentanții Departamentului Național Anticorupție (DNA).

La fel de trist privim și spre candidații din Baia Mare, municipiul reședință de județ al Maramureșului, unde PNL are doar două variante posibile: Cristian Anghel, fostul primar care a suferit deja o condamnare cu executare, în intervalul 2010 – 2011 și cea a ”cățărătorului pe culmi”, Cristian Niculescu Țâgârlaș, despre care, din punct de vedere politic, nu prea s-a vorbit de ani de zile.

Dacă ne uităm și la candidații pentru Consiliul Județean și vedem cine trage puternic pentru șefia CJ Maramureș, din 2016, comentariile chiar nu-și mai au rostul. Cel care speră să conducă acest județ este nimeni altul decât traseistul Mircea Dolha, un fost PSD-ist care a mai cochetat cu câteva partide înainte de a se lipi de PNL și de a ieși deputat pe un uriaș val de simpatie USL.

Votul stă, la final, în ștampila alegătorului. Iar până în vara, respectiv toamna lui 2016, unele schimbări mai pot fi. Dacă nu schimbări cu adevărat, există cel puțin speranța că vor fi și alte nume, pentru ca votanții să aibă de unde alege….

Călina P. Grigoriu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și