Conform analizei demografice rezultate din recensământul din anul 2011, municipiul Sighetu Marmației are o populație compusă din punct de vedere etnic astfel: 76,07% români, 11,73% maghiari, 1,99% ucrainieni și alte etnii.

Această cerință este una veche, însă nu s-a făcut nimic concret până acum în acest sens.

În expunerea de motive, cei doi consilieri au analizat și reținut că „în scopul promovării unei relații de bună conlocuire și armonie între locuitorii municipiului, se justifică inscripționarea denumirii municipiului Sighetu Marmației pe panourile (indicatoarele rutiere) de la intrările și ieșirile din localitate, atât în limba română, cât și în limbile primelor două minorități conlocuitoare, respectiv cea maghiară și cea ucraineană.

„Acest proiect de HCL survine ca urmare a numeroaselor cerințe din partea unor sigheteni aparținând celor două comunități etnice (maghiară și ucraineană - n.r.). Consider că este o formă de a arăta respectul cuvenit celor două comunități etnice conlocuitoare din municipiul nostru. În ultimii 30 de ani nu au existat niciodată neînțelegeri sau tensiuni între comunitățile etnice ce compun populația municipiului nostru.

Totodată, având în vedere că municipiul nostru este o destinație turistică intens vizitată, inscripționarea denumirii numelui localității în cele trei limbi reprezintă o ocazie perfectă pentru ca turiștii să știe că în Sighet există o parte semnificativă din populație compusă din cele două minorități etnice conlocuitoare”, au declarat pentru Sighet 247 consilierii locali Iuga Nicolae și Mihali Gavrilă (Pro România), inițiatorii proiectului.

Redăm mai joc conținutul proiectul de HCL inițiat de către cei doi consilieri locali:

Art. 1. Se aprobă inscripționarea panourilor (indicatoarelor rutiere) de la intrările și ieșirile din municipiul Sighetu Marmației în limbile română, maghiară și ucraineană;

Art. 2. Corpurile de literă pentru inscripționarea denumirii vor fi de mărime egală pentru toate cele trei denumiri inscripționate în limbile menționate la art. 1, conform standardului existent;

Art. 3. Inscripția în limba română va fi „Sighetu Marmației”, cea în limba maghiară va fi „Máramarossziget”, iar cea în limba ucraineană va fi „Сигіт-Мармароський”.

Art. 4. Ordinea în care vor fi dispuse cele trei inscripții este următoarea: limba română, limba maghiară și limba ucraineană. Inscripțiile vor fi dispuse una sub cealaltă.

Art. 5. Prezenta HCL se va duce la îndeplinire până la data de 01 februarie 2021 prin grija SPG Urbana”.

Acest proiect de HCL urmează a fi supus dezbaterii și votului Consiliului local în cursul lunii decembrie a.c. sau în luna ianuarie 2021, în funcție de rapiditatea cu care acesta va primi avizele necesare de la diverse compartimente din Primărie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și