Programul va cuprinde un serviciu religios, expoziții legate de cultura iudaică, un spectacol muzical și o proiecție de film în aer liber. În cadrul unui simpozion organizat pe tema holocaustului și a deportării se vor prezenta mărturii ale supraviețuitorilor și fiii acestora, filme documentare și un concurs de eseuri.

Au fost adresate invitații către Ambasada Israelului și Statelor Unite ale Americii precum și organizațiilor evreiești din țară și străinătate. La mesajul transmis de primarul Municipiului Sighetu Marmației comunităților de evrei sigheteni din străinătate au răspuns anunțându-și participarea peste 150 de persoane din Israel, SUA, Australia, Canada și Europa.

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

17 mai ora 20:30 proiecție de film în aer liber;

18 mai
9:30 comemorare religioasă la Monumentul Holocaustului din Sighetu Marmației,
10:30 inaugurarea expoziției de fotografie Familii evreiești din Maramureș - Sala Transist a Primăriei Municipiului Sighetu Marmației, 11:30 inaugurarea expoziției Holocaustul în Nordul Transilvaniei - noua sală de expoziție din cadrul Muzeului Culturii Evreiești din Maramureș - Casa Muzeu Elie Wiesel,
16:30 Muzeul satului Maramureșean - inaugurarea casei Drimer din Bârsana (casă evreiască tradițională din sec. al XIX-lea),
20:00 concert de muzică evreiască-centrul istoric al orașului;

19 mai ora
10:00-Simpozion și concurs de eseuri pe tematica holocaustului și a deportării.

Următoarele organizații și-au anunțat colaborarea pentru marcarea acestui eveniment: Federația Comunităților Evreiești din România, INSHR-EW, Asociația Judaica-Cluj Napoca, Muzeul Holocaustului - Șimleul Silvaniei, Asociația Tikva - Oradea, Limmud FSU, Claims Conference SUA, Elie Wiesel Foundation for Humanity-SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și