În solicitarea sa, Vasile Moldovan (primar) a arătat că în perioada decembrie 2020 - martie 2021 (patru luni consecutive) CL Sighet a avut un număr de cinci ședințe în care nu s-a adoptat nicio hotărâre, fapt ce, în opinia sa, intră sub incidența art. 143 din Codul Administrativ:

- două ședințe privind alegerea viceprimarului (niciun candidat nu a întrunit numărul minim de voturi necesare pentru a ocupa funcția);
- o ședință în care Primarul a propus creșterea substanțială a tarifelor la salubritate pentru populație, propunere respinsă de CL;
- o ședință privind trecerea SPG Urbana din subordinea CL în subordinea directă a Primarului și înființarea unor posturi noi în Aparatul de specialitate al primarului, propuneri respinse prin vot de către CL;
- o ședință în care s-au reluat punctele de mai sus + alocarea sumei de peste 600 mii lei pentru reabilitarea creșei „Sfânta Elena” din Sighet, subiect sensibil și în care există suspiciuni rezonabile de fraudă. Propunerile au fost respinse de CL prin vot.

Primarul, în cererea sa de chemare în judecată a omis să precizeze că în perioada raportată CL Sighet a avut mult mai mult decât cinci ședințe și că în aceeași perioadă CL a adoptat un număr de 49 de hotărâri de Consiliu. Practic, Primarul a prezentat instanței doar partea care i-a convenit și ar fi utilă în instanță pentru dizolvarea Consiliului local, omițând pur și simplu partea care ar face imposibilă dizolvarea de drept a CL.

13 consilieri locali au depus cerere de intervenție în dosar în nume propriu pentru a deveni parte în dosar, cerere aprobată de către Tribunalul Maramureș. Astfel Tribunalul a emis un număr de 15 citații în dosar: una pentru Primarul Vasile Moldovan (reclamant), una pentru Consiliul local (pârât) și 13 citații pentru consilierii locali care au solicitat acest lucru (calitate de intervenienți).

Tribunalul Maramureș a stabilit primul termen de judecată în dosar pentru data de 22 septembrie 2021.

Sighet 247 a solicitat primarului și reprezentanților partidelor din CL Sighet să emită puncte de vedere cu privire la acțiunea de dizolvare a CL intentată în instanță de către Primar. Redăm mai jos punctele de vedere sosite pe adresa redacției în ordinea în care au fost emise:

1) PMP Sighet, prin președintele Filipciuc Gabriel a emis următorul punct de vedere:

„Referitor la dizolvarea CL, nu vedem oportună această acțiune deoarece am fost încredințați cu acest mandat de către cetățenii acestui municipiu care și-au pus în noi speranțele unui trai mai bun. Într-adevăr, până în prezent nu ne putem lăuda cu mari realizări, dar vreau să vă asigur pe această cale de o bună colaborare și de o administrație făcută cu bun simț! Așadar, din punctul nostru de vedere (PMP - n.r.), decizia instanței de dizolvare nu cred că va fi în defavoarea Consiliului local și sper ca pe viitor colaborarea dintre Primar, Viceprimar și Consiliul local să fie doar în favoarea sighetenilor”, se arată în comunicatul PMP Sighet. PMP are un număr de doi consilieri locali în CL Sighet, dintr-un total de 19.

2) PRO România Sighet a emis următorul punct de vedere:

„Considerăm că această acțiune de dizolvare a Consiliului local nu aduce nimic bun pentru oraș și sigheteni. Nu face decât să amplifice tensiunea politică și nemulțumirea cetățenilor, generând scandal politic. Dacă Primarul consideră că lucrurile în administrația sigheteană nu funcționează, să vină cu solicitarea ca toți să plecăm acasă, inclusiv domnia sa. Atunci da, acțiunea ar fi credibilă. Ne dăm demisia cu toții: primar și consilieri locali și mergem în alegeri. În rest, pierdem vremea prin instanță într-un proces fără finalitate, având în vedere că va dura probabil mai mult decât mandatul actual”, a declarat Nicolae Iuga, consilier local. PRO România are un număr de doi consilieri locali în CL Sighet, dintr-un total de 19.

3) PNL Sighet, prin președintele său Onița-Ivașcu Maria-Daniela, a emis următorul punct de vedere:

„Apreciem acțiunea în instanța promovată de primarul municipiului Sighet ca nefondată dar în același timp și ca un atac la principiile democratice care reglementează funcționarea administrației publice locale. Este fără precedent în istoria postdecembristă sigheteană aceasta acțiune în instanță, precum și faptul că un primar alege în locul dialogului și colaborării o dispută în instanța cu Consiliul local.
Precizez faptul că în perioada de referința invocată în acțiune, respectiv decembrie 2020 - martie 2021, au avut loc 13 ședințe de Consiliu local și au fost adoptate 49 de hotărâri de Consiliu local, astfel încât putem spune că avem un Consiliu local funcțional.
Chiar dacă primarul a considerat că prioritatea sa este de a acționa Consiliul local în instanța, atât eu în calitate de viceprimar cât și colegii consilieri PNL, ne vom face datoria de aleși locali spre binele și în interesul sighetenilor”, se arată în comunicat. PNL are un număr de șapte consilieri locali în CL Sighet, dintr-un total de 19.

Care va fi parcursul dosarului și ce va decide Tribunalul Maramureș rămâne de văzut. Până atunci, nu putem decât încheia cu următoarea urare către Consiliul local Sighet: ÎN VECI DIZOLVAREA LUI!

Notă - Până la momentul publicării articolului, nu am primit puncte de vedere din partea PSD, USR, UDMR și din partea Primarului. În măsura în care vor fi primite comunicate din partea acestora, vor fi adăugate ulterior în articol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și