Anumite surse indică faptul că polițistul de frontieră în cauză ar fi Doru Ardelean, ofițer în cadrul secției de Cercetări penale din cadrul ITPF. Acesta a activat în trecut ca ofițer la Ordine Publică în cadrul Poliției municipiului Sighetu Marmației, transferându-se ulterior la Poliția de frontieră Sighet.

Aceleași surse mai arată că ofițerul ar fi fost prins în flagrant luând cu titlu de mită suma de 800 de euro, ancheta fiind coordonată de procurori DNA. Ancheta este în plină desfășurare, ofițerul fiind suspectat că infracțiunea de luare de mită s-ar fi petrecut în formă continuată, aceste fapte petrecându-se de ceva vreme.

ACTUALIZARE:

Conform informațiilor publicate de axanews.ro, polițistul de frontieră D. A., a fost prezentat instanței vineri, 3 mai 2019, cu propunere de arestare preventivă, solicitare admisă de reprezentanții Tribunalului Maramureș, astfel că acesta se va afla după gratii pentru 30 de zile. Dat fiind faptul că bărbatul avea o funcție – ofițer de Poliție Judiciară în cadrul ITPF Sighetu Marmației, el este cercetat nu numai pentru luare de mită, ci și pentru trafic de influență, ambele în formă continuată.

Acesta a contestat decizia instanței.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ACTUALIZARE 2

Prin încheierea penală nr. 29/DL din data de 3 mai 2019, Tribunalul Maramureș a dispus arestarea preventivă pe o durată de 30 zile, de la 3 mai 2019 până la 1 iunie 2019, inclusiv, a inculpatului A. S. , în vârstă de 42 de ani, cu domiciliul în Sighetu Marmației, fără antecedente penale, au explicat reprezentanții instanței pentru AxaNews.ro.

S-a reţinut că inculpatul, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de ofițer de poliție de frontieră cu gradul profesional de subcomisar de poliție și organ de cercetare penală al Poliției judiciare în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în luna decembrie 2018 și în data de 2 mai 2019, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, a pretins de la un martor suma de 800 de euro, promițându-i că, în schimbul acesteia, își va folosi pretinsa influență și va interveni pe lângă procurorul care supraveghează urmărirea penală în dosarul în care acesta are calitatea de inculpat (pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă), pentru a dispune o soluție procedurală favorabilă. Iar la data de 3 mai 2019, în Municipiul Sighetu Marmației, în scopul arătat anterior, a primit de la martor suma de 800 de euro.

În aceeaşi calitate şi în schimbul aceleiaşi sume de bani, a promis că își va încălca atribuțiile de serviciu ce îi revin în legătură cu efectuarea urmăririi penale, prin efectuarea unor demersuri ilicite în scopul schimbării încadrării juridice într-o infracțiune pedepsită cu o pedeapsă mai blândă și a dispunerii în dosar a unei soluții procedurale favorabile martorului.

„Aceste fapte întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), prevăzută de art. 289 alin. 1 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal i art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, faptă pedepsită cu închisoarea de la 4 ani la 13 ani şi 4 luni şi interzicerea exercitării unor drepturi şi ale infracţiunii de trafic de influență în formă continuată (două acte materiale), prevăzută de art. 291 alin. 1 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal i art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, faptă pedepsită cu închisoarea de la 2 ani şi 8 luni la 9 ani şi 4 luni şi interzicerea exercitării unor drepturi, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal. Inculpatul a introdus contestație”, au explicat reprezentanții Tribunalului Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet