Acesta va avea loc în 22 noiembrie, cu începere de la ora 10.30, fiind în fapt un eveniment inclus în cadrul unui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Manifestarea va debuta cu deplasarea autorităților administrației publice județene și locale spre Casa Memorială Academician dr. Ioan Mihalyi de Apșa și Catedrala Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Pe platoul din fața celor două instituții va fi inaugurată placa memorială amplasată pe casa memorială, edificată ca primul muzeul al Maramureșului, respectiv depunerea unei coroane de flori la monumentul dedicat academicianului, precursor al Marii Uniri.

O altă placă va fi dezvelită pe clădirea fostului Consiliu Național Român din Sighetu Marmației, unde la data de 22 noiembrie 1918 a avut loc adunarea națională a românilor maramureșeni care a ales Sfatul Național și a hotărât trimiterea delegațiilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. În cadrul ceremonialului militar și religios, după primirea onorului de către prefectul Vasile Moldovan, salutarea Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a Detașamentului de Onoare va fi oficiat serviciul religios, rostite alocuțiuni și se va desfășura defilarea Detașamentului de Onoare.

Reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din Maramureșul Istoric care vor fi prezente la manifestare vor semna un credențial de mulțumire și recunoștință a faptelor înaintașilor care au înfăptuit la 1 Decembrie 1918, Marea Unire, proces în care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Manifestarea din municipiul Sighetu Marmației se va încheia cu un moment cultural-artistic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet