Mesajele transmise elevilor sunt pe linia de competență a fiecărui specialist. Polițiștii de la antidrog le prezintă elevilor exemple din expertiza lor, cum ar fi efectele substanțelor interzise asupra organismului, precum și asupra psihicului, suferințele cu care se confruntă tinerii dependenți de substanțe, coșmarul recuperării, precum și drama imposibilității recuperării funcțiilor cognitive afectate de substanțele interzise.

Polițiștii de prevenire îi informează pe tineri cu privire la faptele penale pe care le pot comite în calitate de consumatori, modul în care minorii răspund penal, măsurile care se iau față de ei, precum și efectele care se produc în societate.

Fiecare consideră că are dreptul să facă ce dorește, dar uită că dreptul fiecăruia este până acolo unde nu încalcă dreptul celuilalt. Orice comportament care aduce atingere unui alt cetățean este sancționat de lege. Pentru că fiecare drept vine cu obligația aferentă.

Da, dragi tineri, consumul nu este incriminat, dar comportamentul agresiv care survine odată cu instalarea dependenței este incriminat. Odată devenit dependent ești predispus să furi, să tâlhărești, să omori, pentru că suferința provocată de sevraj este insuportabilă.

Aveți dreptul să vă experimentați curiozitățile, sunteți liberi să o faceți, dar informați-vă înainte și asupra riscurilor. Și nu doar asupra riscurilor care vă aduc atingere vouă, ci asupra ricurilor care aduc atingere celorlalți, pentru că asta ne face oameni, empatia și compasiunea față de ceilalți.

Activitățile continuă și în perioada următoare. Polițiștii doresc să se întâlnească cu cât mai mulți tineri, pentru ca aceștia să primească informații corecte și să ia decizii în cunoștință de cauză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și