Specialisti au aratat ca indicele coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman.

In conditiile acestea, aerul devine prea uscat, irespirabil, iar persoanele bolnave, cu afectiuni cronice risca o agravare a starii de sanatate. Acestea pot prezenta tulburari de ritm cardiac, soc caloric, crampe musculare, oboseala si stare de rau general.

Persoanele cele mai afectate de indicele temperatura-umezeala ridicat sunt: cardiacii, hipersensivii, bolnavii asmatici, cei cu boli endocrine precum si persoanele cu o greutate peste cea normala (obezii).

In mod normal, corpul uman se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce.

Cand umiditatea este ridicata, indicele de confort termic influenteaza activitatea organismului uman. Prin pierderea mai grea de caldura, temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat.


Preluare: ziarmm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și