# Lista de revendicări

Președintele SLI Maramureș, prof. Ioana Petreuș, a prezentat revendicările și motivele care au generat nemulțumiri în rândul personalului din învățământ. Acestea se referă la faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, fapt ce conduce la diminuarea lunară cu peste 3% din venitul brut. O altă doleanță a vizat acordarea sumelor restante la drepturile salariale obținute prin sentințe judecătorești, care nu s-au alocat odată cu rectificarea bugetară. De asemenea, nemulțumiri a generat și promisiunea de creștere salarială cu 20% din luna iulie, care va fi operată anul viitor, în lunile ianuarie și martie. Sindicaliștii au precizat că cuamtumul mic al creșterii salariilor nete preconizate pentru anul 2018, dacă acesta va crește cu 50%, dar de fapt fiecare angajat din învățământ va avea o majorare de maximum 25% a venitului net. Prin aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017, după creșterea cu 25% a salariului brut de la 1 ianuarie 2018 și prin aplicarea noului mod de achitare a contribuțiilor, venitul net al unui profesor debutant, va crește doar cu 3,8%. Un alt aspect semnalat a fost reducerea personalului auxiliar și dedidactic.

# Deschidere la dialog

Reprezentanul guvernului în teritoriu a arătat că se va implica în soluţionarea deficienţelor. ”Suntem deschiși pentru dialog și colaborare, suntem aici pentru a vă asculta doleanțele. De asemenea, vă mulțumim pentru eforturile dumneavoastră, pentru activitatea desfășurată în învățământul maramureșean, pentru ceea ce faceți pentru educația copiilor noștri, pentru acumularea de cunoștințe și dezvoltarea personală”, a precizat Vasile Moldovan, prefectul judeţului Maramureş.

# Situaţia şcolii de muzică din Sighet, adusă în discuţie

Sindicaliștii din teritoriu au mai avut nemulțumiri cu privire la nedecontarea navetei cadrelor didactice la nivelul a cinci unități administrativ-teritoriale, nealocarea a 6% din PIB pentru învățământ, scăderea unităților de învățământ cu profil tehnologic din teritoriu, ca urmare a reducerilor efectivelor de elevi, situația școlii de muzică din Sighetu Marmației. Ei au solicitat prefectului organizarea unei întâlniri comune cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș pentru discuții referitoare la rețeaua școlară pe anul școlar de învățământ 2018-2019. Prefectul Vasile Moldovan a precizat că va transmite, la nivel central, revendicările și nemulțumirile sindicaliștilor din învățământ. El a solicitat transmiterea unei adrese cu privire la demersurile pentru obținerea personalității juridice a școlii de muzică din Sighetu Marmației și a declarat că va convoca întâlnirea solicitată pentru stabilirea rețelei școlare de anul viitor din județul nostru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și