Timp de 3 luni se p─ârea c─â Donald Trump se ┼úine de cuv├ónt. A declarat c─â schimbarea presedintelui sirian Assad nu ├«l intereseaz─â ┼či c─â se va axa pe distrugerea terori┼čtilor care fac ravagii ├«n Siria ┼či Irak.

Desigur presedintele sirian Assad nu este un sf├ónt. Nici pe departe. Regimul sirian este o dictatur─â. Cu toate acestea pre┼čedintele Assad beneficiaz─â de sprijinul armatei ┼či a unei mari p─ârti din popula┼úia ┼ú─ârii printre care se num─âr─â ┼či cre┼čtinii din Siria. Cu toate eforturile insurgen┼úilor din 2011 ┼či p├ón─â ├«n prezent pre┼čedintele Assad ┼či guvernul s─âu nu au putut fi ├«nl─âtura┼úi chiar dac─â au pierdut o mare parte din teritoriul ┼ú─ârii ├«n r─âzboiul civil.

Grup─ârile de opozi┼úie sunt alc─âtuite aproape exclusiv din jihadi┼čti fanatici care nu accept─â prezen┼úa cre┼čtinilor sau a altor minorit─â┼úi ├«n Siria. Grup─ârile de opozi┼úie au comis masacre ├«ngrozitoare dovedind c─â sunt mai rele dec├ót Assad. ├Än condi┼úiile ├«n care insurgen┼úii c├ó┼čtigau teren Rusia a intervenit militar ├«n conflict de partea regimului sirian bombard├ónd pozi┼úiile rebelilor care sunt sprijini┼úi ├«n mod deschis de SUA,Marea Britanie, Fran┼úa, Turcia ┼či Arabia Saudit─â. Mai mult dec├ót at├ót Rusia a trimis mii de solda┼úi ┼či tehnic─â de lupt─â ├«n Siria pentru a ├«nclina balan┼úa.

ÔÇ×Marele om politicÔÇŁ Donald Trump a promis ├«n campanie c─â ├«i va l─âsa pe ru┼či ┼či sirieni s─â se lupte cu ISIS ┼či c─â va colabora cu Rusia pentru a distruge jihadi┼čtii.

Toate bune ┼či frumoase ├«n lupta contra terorismului p├ón─â pe 7 aprilie 2017 c├ónd pre┼čsedintele Trump sf─âtuit de bun─â seam─â de unii din lumina┼úii s─âi consilieri a ordonat Fortelor Armate ale SUA s─â atace o baz─â militar─â sirian─â de unde afirm─â el s-a lansat un atac cu arme chimice asupra unui ora┼č din nord-vestul Siriei atac soldat cu peste 80 de mor┼úi.

Pre┼čedintele Trump a vorbit ├«ntr-un mod emo┼úionant despre frumo┼čii copii care au fost gaza┼úi uit├ónd pesemne c─â acum dou─â luni tot el a emis un ordin prin care se interzicea intrarea ├«n SUA a oric─âri refugiat sirian. Ce se ├«n┼úelege de aici? C─â lui Donald Trump nu ├«i pas─â nici c├ót negru sub unghie de soarta sirienilor. Aceeasi copii acum dou─â luni nu erau frumo┼či ba mai mult erau suspec┼úi de a fi fii de terori┼čti deoarece domnul Trump se pricepe la politic─â extern─â la fel de bine ca un fotbalist la cibernetic─â.

Atac├ónd un aliat fidel al Rusiei pre┼čedintele Trump a riscat foarte mult. Din fericire pentru omenire Rusia a dat dovad─â de re┼úinere ┼či echilibru c─âci altfel Donald Trump omul care nu a r─âspuns niciodat─â de faptele sale risca un r─âzboi deschis cu Rusia care ne-ar fi adus pe noi rom├ónii pe marginea abisului deoarece istoria ne ├«nva┼ú─â c─â e foarte greu s─â ├«nvingi Rusia.

Trump a ac┼úionat iresponsabil deoarece nu existau dovezi clare c─â regimul sirian a folosit armele chimice iar faptul c─â diverse grupuri rebele dispun de asemenea arme a fost dovedit de observatorii mandata┼úi. ├Än loc s─â deschid─â o anchet─â Trump a ac┼úionat pripit ┼či probabil sf─âtuit de unii apropia┼úi ai s─âi ┼či mai ales a ignorat Rusia dup─â ce mult─â vreme a afirmat c─â o respect─â.

Să sperăm că un asemenea gest nu se va repeta deoarce cu siguranţă a doua oară Rusia va răspunde provocării deoarece imaginea ei de mare putere ar fi în joc iar riscul unui război mondial ar fi imens.

Citește și

loading...