În data de 4 mai a.c., polițiștii de frontieră au depistat trei persoane care au trecut frontiera ”verde” din Ucraina în România, în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău, respectiv a Sectorului Poliției de Frontieră Valea Vișeului. Aceștia au solicitat o formă de protecție statului român, fapt pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.

Pompierii maramureșeni au transportat cu autospeciala din dotare șase persoane, însoțite de un voluntar, de la o locație din municipiul Baia Mare, la Gara CFR Baia Mare, de unde au plecat cu trenul la București. De asemenea, alte două persoane au fost transportate de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, însoțite de un jandarm, la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare. Din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației au fost transportate, însoțite de un voluntar, patru persoane la o unitate de cazare din municipiul Baia Mare, de unde vor pleca, ulterior, la Zalău. Alte patru persoane, însoțite de un voluntar au fost transportate din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației la Gara CFR Sighetu Marmației, de unde au plecat cu trenul la Cluj-Napoca și București.

În prezent nu sunt persoane cazate în tabăra operaționalizată de pompierii maramureșeni la Sighetu Marmației. Sunt asigurate 160 locuri pentru cazare, care pot fi suplimentate în funcție de evoluția situației.

Polițiști, jandarmi și polițiști locali sunt prezenți în zona limitrofă a punctului de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii veniți din Ucraina nu sunt expuși victimizării. În sprijinul jandarmilor maramureșeni sunt prezente efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ”Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

Sunt asigurate și identificate în alte locații (pensiuni, hoteluri, locații ale cultelor religioase, locații ale autorităților administrației publice locale, unități de învățământ etc.) peste 8.600 locuri de cazare pentru cetățenii din Ucraina. Locurile de cazare pot fi suplimentate în funcție de evoluția evenimentelor și a fluxului de persoane în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare are un grad de ocupare de 14%. Nu sunt cazate, în prezent, persoane de cetățenie ucraineană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și