În data de 3 mai a.c., polițiștii de frontieră au depistat nouă persoane care au trecut ilegal frontiera ”verde” în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, respectiv a Sectorului Poliției de Frontieră Valea Vișeului. Aceștia au solicitat o formă de protecție statului român, fapt pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.

Pompierii maramureșeni au transportat șase persoane, însoțite de un voluntar, cu autospeciala din dotare de la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației la Gara CFR Baia Mare, iar de aici la o locație de cazare din municipiul Baia Mare. De asemenea, alte trei persoane au fost transportate cu autospeciala din dotare, însoțite de un jandarm, de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare.

În prezent nu sunt persoane cazate în tabăra operaționalizată de pompierii maramureșeni la Sighetu Marmației. Sunt asigurate 160 locuri pentru cazare, care pot fi suplimentate în funcție de evoluția situației.

Polițiști, jandarmi și polițiști locali sunt prezenți în zona limitrofă a punctului de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii veniți din Ucraina nu sunt expuși victimizării. În sprijinul jandarmilor maramureșeni sunt prezente efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Brașov.

Sunt asigurate și identificate în alte locații (pensiuni, hoteluri, locații ale cultelor religioase, locații ale autorităților administrației publice locale, unități de învățământ etc.) peste 8.800 locuri de cazare pentru cetățenii din Ucraina. Locurile de cazare pot fi suplimentate în funcție de evoluția evenimentelor și a fluxului de persoane în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare are un grad de ocupare de 14%. Este cazată, în prezent, o persoană de cetățenie ucraineană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și