Pe parcursul celor cinci ani care au trecut de la înființare, medicii, asistenții și pompierii-paramedici S.M.U.R.D. au intrat în conștiința maramureșenilor ca simboluri ale speranței, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 și a intervenit cu profesionalism și promptitudine pentru salvarea celor aflați la nevoie.

La ceremonia care a marcat operationalizarea S.M.U.R.D. Maramureș au participat Attila Cseke, la acea dată ministrul Sănătății, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în același minister, col. Petru Dican, inspectorul șef de atunci al I.S.U. Maramureș, alături de parlamentari, oficialități județene și locale, respectiv reprezentanți ai instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională din județ.

Personalul S.M.U.R.D. Maramureș a primit "botezul focului" încă din primele clipe de funcționare ale serviciului, fiind chemat în ajutor la un accident rutier, petrecut în apropiere de orasul Cavnic. 9 persoane aflate într-un microbuz și-au văzut moartea cu ochii. Mașina a ieșit în decor într-o curbă periculoasă. A fost o intervenție desfășurată împreună cu Detașamentul de Pompieri Baia Mare si Serviciul de Ambulanță Județean. Echipajele S.M.U.R.D—unul de terapie intensivă și unul de prim ajutor—au plecat direct de la ceremonia de inaugurare, care urma să înceapă pe platoul din fața Palatului Administrativ. Răniții au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență, pentru investigații și tratament.

Și la S.M.U.R.D. Vișeu de Sus alarma a sunat chiar în timpul ceremoniei oficiale de inaugurare a serviciului. Pompierii-paramedici au salvat atunci un bărbat cu fracturi la membrele inferioare, care căzuse între stânci, într-o zonă greu accesibilă, la circa 15 kilometri de oraș. După ce salvatorii l-au purtat cu targă pe o distanță de câțiva kilometri, bărbatul a fost transportat la Spitalul Orășenesc din Vișeu de Sus pentru investigații și tratament.

Încă patru echipaje operaționalizate și intervenții complexe

Între 2011 si 2013, alte patru echipaje de prim ajutor au fost operaționalizate, ca urmare a eforturilor gen.bg. (r) Ion Pop, la acea vreme inspector șef al I.S.U. Maramureș, în orașul Târgu Lăpuș—în 01.12.2011, în comună Fărcașa—în 12.12.2012, în comună Bogdan Vodă, în 28.12.2012 și în orașul Borșa, în 18.08.2013.

În cei cinci ani de activitate, personalul S.M.U.R.D. Maramureș a efectuat intervenții din cele mai diverse și complexe. Printre acestea:

— Acordarea primelor îngrijiri si transportul a 16 victime, inclusiv pe calea aerului, în urma celor două explozii de la Sighetu Marmației din 19.02. 2012;

— Intervenția la accidentul aviatic de la Copalnic Mănăștur din 23.08.2014, soldat cu un decedat, un rănit grav, în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni, cu doi ocupanți;

— Interventia la accidentul petrecut pe raza localității Ilba din 07.11.2014, soldat cu doi decedati si doi răniți;

— Salvarea unui turist polonez, într-o acțiune comună cu Jandarmeria montană și Serviciul Salvamont, în urma unui accident petrecut în data 07.06.2014, în zona lacului Stiol, la 28 de km de Borsa, la circa 1500 de metri altitudine, într-o zonă greu accesibilă;

— Intervenția din zona "Pirită", Baia Mare, la salvarea unei tinere agresate cu un topor, în data de 04.01.2015, în prima zi a acestui an.

Numărul și complexitatea intervențiilor personalului SMURD Maramureș au crescut de la 3.872 de intervenții în 2010, la 6.547 în 2014.

În cei 5 ani de activitate personalul SMURD Maramureș a efectuat peste 26.000 de intervenții, pe parcursul cărora au fost asistate tot atâtea persoane.

Citește și