Din mai până în iunie, România este acoperită de flori albe de soc. Aceste surori dintr-o localitate din Mureş abia au aşteptat să le culeagă.

Din 12 flori de soc se obţin 10 litri de socată
Ştiu că cea mai aromată socată se face din primele flori, mai bogate în polen. Culese prea târziu, ele devin amare. Reţeta, moştenită din străbuni, este cât se poate de simplă.

Din doar 12 flori ies 10 litri de suc răcoritor.

Trebuie să ne înarmăm cu răbdare 2-3 zile, până când licoarea devine acidulată, sub lumina soarelui.

Localnicii spun că sunt obişnuiţi cu această băutură de mici, pentru că în vremea respectivă părinţii nu cumpărau sucuri de pe piaţă şi totul se făcea natural, iar oamenii erau mult mai sănătoşi.

În Argeş, aroma florilor de soc este păstrată sub formă de sirop. Ingredientele sunt aceleaşi ca la socată.

Socata se bucură de un succes real la românii din străinătate
Siropul parfumat ajunge inclusiv la românii din străinătate care duc dorul gustului de acasă. O singură sticlă de un litru se vinde cu 25 de lei.

I s-a dus vestea chiar şi peste Ocean, în Statele Unite.

Gabriela Băncescu, proprietară restaurant românesc: Le-am dat aşa la clienţi, din partea casei, cu apă minerală, şi imediat au sărit. Aoleo, ăsta e soc, de unde ai luat soc? Românii de aici îşi doresc foarte mult socată

Socul este şi un redutabil concurent pentru multe medicamente.

Irina Toma, producător: Socul scade trigliceridele, reglează glicemia, are capacitatea de a ne creşte imunitatea întregului organism

Aceste aspecte îl fac aliatul perfect în lupta cu răcelile de sezon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și