“Procentul de acord este foarte mare si confirma date anterioare culese si interpretate in cadrul barometrului Inscop-Adevarul despre Romania. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are in mod evident o puternica nota unionista, dar acest 2018 pune in fata respondentilor si un termen foarte apropiat, `palpabil`”, explica Darie Cristea, director general Inscop, conform unui comunicat transmis vineri AGERPRES.

La aceasta intrebare, non-raspunsurile cumuleaza 17,3%.

Potrivit aceluiasi sondaj, 52,6% dintre romani afirma ca au o parere buna despre castigarea alegerilor pentru Primaria Chisinaului de catre Dorin Chirtoaca, in timp ce 6,9% au o parere proasta, numarul de non-raspunsuri fiind de 40,5%.

“Numarul de non-raspunsuri este foarte mare, ceea ce atrage atentia asupra principalei probleme a raportarii romanilor la Republica Moldova — o informare precara a romanilor in legatura cu evenimentele de peste Prut. (…) Fenomenul nu trebuie asociat atat de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoaca — putin notoriu in Romania — ci cu tendinta generala de sustinere a parcursului european al Republicii Moldova”, arata Darie Cristea.

67,8% dintre respondenti spun ca Romania ar trebui sa usureze acordarea cetateniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg sa nu raspunda sau nu stiu. Totodata, 56,3% dintre romani cred ca tara noastra ajuta suficient Republica Moldova pentru a se integra in UE, 29,6% cred ca ar trebui sa faca mai mult (non-raspunsuri 14,1%).

46% cred ca integrarea Republicii Moldova in UE depinde mai mult de vointa cetatenilor sai si a politicienilor locali, in timp ce 40,5% considera ca depinde mai mult de ajutorul dat de Romania si alte state europene, releva aceeasi cercetare.

“Barometrul Inscop — Adevarul despre Romania” a fost realizat de Inscop Research la comanda “Adevarul” in perioada 9 — 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și