Conform datelor sondajului IRES, 18% dintre participanți spun că fumează zilnic tutun, iar 7% afirmă că fumează mai rar de atât. Procentul celor care fumează zilnic tutun este mai mare în cazul subiecților cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani, în comparație cu celelalte categorii de vârstă.

În contextul actual, 93% dintre respondenți au auzit despre legea care prevede interzicerea fumatului, iar 79% dintre aceștia au o părere bună sau foarte bună în ceea ce privește interzicerea fumatului în toate spațiile publice.

"30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea antifumat le va influența comportamentul referitor la ieșirile în oraș; astfel, 15% dintre intervievați susțin că vor ieși mai des în oraș, 1% dintre ei declară că vor începe să iasă în oraș odată cu implementarea acestei legi, iar 10% dintre participanții la studiu susțin că odată cu adoptarea legii vor ieși mai rar în oraș. În același timp, 69% dintre respondenți declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea antifumat", arată sondajul.

Conform studiului, 51% dintre români nu permit niciodată fumatul în casă, iar 25% sunt de părere că, în ciuda faptului că nu este permis în intreaga casă, se poate face în unele sau o singură cameră din locuință. Doar 2% dintre participanți au declarat că fumatul este permis în orice cameră din casele lor.

Datele cele mai îngrijorătoare sunt acelea care arată că 82% dintre fumătorii participanți la acest studiu s-au apucat de fumat înainte de 22 de ani, iar aproximativ jumătate au declarat că au fumat prima țigară înainte de vârsta majoratului. Așadar, 13% dintre subiecți fumează de maxim 5 ani, 16% fumează de o perioadă situată între 6-10 ani, 17% — între 11 și 15 ani, 18% — între 16 și 20 de ani, 20% — între 21 și 30 de ani, 15% — peste 31 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet